Piatok, 21. jún 2024
Mimoriadne správy

Pracovné nohavice do každého pracovného prostredia. Aký typ zvoliť?

 Futurino  13. jún 2024  96  
Pracovné nohavice do každého pracovného prostredia. Aký typ zvoliť?

Na trhu dnes nájdeme veľké množstvo bezpečnostných a ochranných pomôcok, ktoré majú zamestnancov v rôznych odvetviach chrániť pred nebezpečenstvami, ako sú chemikálie, odletujúce úlomky, extrémne teploty a iné. Medzi dôležité pracovné odevy patria aj kvalitné nohavice. Aký typ je najvhodnejší vzhľadom na vašu pracovnú aktivitu?


Klasické pracovné nohavice


Univerzálnou voľbou pre veľké množstvo pracovných úloh sú klasické, bavlnené pracovné nohavice s rovnými nohami. Výhodou látky je aj keprová väzba, ktorá je charakteristická diagonálnym reliéfom – dodáva nohaviciam pevnosť, je odolná voči opotrebovaniu a roztrhnutiu.


Medzi kľúčové vlastnosti patria: zosilnené lemy, zdvojená opora kolien a sedacej časti, veľké bočné a zadné vrecká na odkladanie ručného náradia či nastaviteľná dĺžka nohavíc.


Pracovné nohavice s náprsenkou


Ich výhoda spočíva v tom, že vďaka trakom zostanú nohavice na mieste aj vtedy, keď sa neustále naťahujete alebo ohýbate. Zároveň zakrývajú, a teda chránia, väčšiu časť tela ako klasické nohavice. Sú pohodlné a praktické – náprsenka obsahuje ďalšie multifunkčné vrecko.


Pracovné Hi-Vis nohavice


Hi-Vis modely pracovného oblečenia (ozn. aj výstražné odevy), či už ide o nohavice, bundy alebo vesty, sú vhodné pre zamestnancov, ktorí pracujú v prostredí, kde hrozí riziko plynúce v dôsledku zníženej viditeľnosti. Používajú ich hlavne cestári, stavbári, záchranári a podobne. Sú vyrábané z pevného, priedušného a voči externým podmienkam (dážď, vietor) odolného materiálu.


Najčastejšie sa vyrábajú v prevedení: fluorescenčná oranžová, žltá, reflexná strieborná alebo ich kombinácia. V spodnej časti nohavíc sa často nachádzajú aj reflexné pruhy.


Pracovné kraťasy


Pracovné krátke nohavice sú pohodlnejšou voľbou v prípade teplejšieho počasia, za predpokladu, že nehrozí riziko poranenia odkrytých častí nôh. Myslite na to, že nie na každom pracovisku je tento typ pracovného oblečenia povolený. Aj tu sú výhodou viackomorové multifunkčné bočné vrecká s príklopom alebo na zips.


Vodeodolné nohavice


Pre prácu v mokrých podmienkach sú ideálne nepremokavé nohavice vyrobené z vodeodolného materiálu – najčastejšie sa jedná o polyester. Hľadajte model s dvojitým podlepením švov, ktorý chráni pred premoknutím.


Zdroj foto: Voyagerix / Adobestock.com