Piatok, 4. október 2024
Mimoriadne správy

Podnikateľské prostredie sa neustále zhoršuje, tvrdí SaS

 Webnoviny   5. jún 2017  209  
Podnikateľské prostredie sa neustále zhoršuje, tvrdí SaS

Úroveň podnikateľského prostredia na Slovensku sa neustále zhoršuje a pokiaľ vláda neprijme opatrenia, ktoré znížia mieru byrokracie a daňovo - odvodovú záťaž, podnikateľom na Slovensku sa bude pracovať čoraz ťažšie. Uviedli to zástupcovia opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) na pondelkovom brífingu, na ktorom reagovali na výsledky Svetovej ročenky konkurencieschopnosti ekonomík v roku 2017 od Inštitútu pre rozvoj manažmentu. Podľa nej sa totiž Slovensko vlani v rebríčku 63 porovnávaných krajín umiestnilo na 51. priečke a medziročne si tak pohoršilo až o 11 miest.

Poslanec Eugen Jurzyca pripomína, že aj ďalšie medzinárodné inštitúcie konštatujú zlú situáciu na Slovensku. Podľa OECD sa Slovensku v zmysle efektívnosti verejného sektora nedarí dobre, lebo máme málo flexibilný pracovný trh. Európska komisia zase podľa neho uviedla, že Slovensko má zjavné nedostatky v podnikateľskom prostredí v porovnaní s inými krajinami.

Kritizujú aj projekt Ministerstva hospodárstva


Opozícia kritizuje aj projekt Ministerstva hospodárstva SR na posudzovanie vplyvov zákonov na podnikateľské prostredie. "Tento projekt mal slúžiť na to, aby vyhodnocoval všetky prijímané zákony z pohľadu dopadov na podnikateľské prostredie. Ako projekt, ktorý vraj stál 20 miliónov eur, funguje? Ako vyzerala analýza rôznych zavedených opatrení?" pýta sa podpredsedníčka SaS Jana Kiššová.

Podľa nej totiž nie je jasné, ako tieto analýzy vyhodnotili napríklad dopad na podnikateľské prostredie, keď vláda SR predložila zákon zakazujúci predaj cez sviatky, zavedenie dane z dividend či poskytovanie rôznych vládnych dotácii. "Vláda a koalícia zrejme nerešpektujú výsledky analýzy, inak by nebolo možné, aby takéto množstvo škodlivých opatrení prijímala," skonštatovala Kiššová.

Poslanci SaS  majú pripravených 40 opatrení


Poslanci SaS majú podľa vlastných slov pripravených 40 opatrení, ktoré by nijako nezaťažilo štátnu kasu, ale pomohli by podnikateľskému prostrediu. Na septembrovej schôdzi NR SR plánujú predložiť návrh, ktorým sa zruší pracovná zdravotná služba pre prvú a druhú kategóriu a plánujú predložiť aj úpravu limitov na povinné audity. "

Naša legislatíva ide významne nad rámec tejto povinnosti, ktorá je daná európskou legislatívou a to znamená obrovské množstvo firiem, ktoré robia povinné audity a nemuseli by," povedala Kiššová. "Tretia vec je zníženie doby, počas ktorej môže štát zadržiavať DPH. To je obrovský problém s cash flow vo firmách s veľkými obratmi, keď im štát zadrží DPH rádovo desiatky, státisíce a umelo im predlžujú daňové kontroly a tieto peniaze im zadržiavajú," uzavrela poslankyňa.



Viac k témam: podnikanie, SaS Sloboda a Solidarita
Zdroj: Webnoviny.sk - Podnikateľské prostredie sa neustále zhoršuje, tvrdí SaS © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.