Štvrtok, 2. máj 2024
Mimoriadne správy

Penny Market musí stiahnuť hrozienka slovenského výrobcu

 Webnoviny  22. december 2016  371  
Penny Market musí stiahnuť hrozienka slovenského výrobcu

Hrozienka slovenského výrobcu obsahujú ochratoxín.

PRAHA 22. decembra (WebNoviny.sk) - Nemecká sieť diskontných predajní Penny Market musí v Českej republike stiahnuť z predaja hrozienka obsahujúce nebezpečný ochratoxín, ktorý produkujú plesne. Jeho limit bol v 500-gramovom balení hrozienok značky ENSA s minimálnou trvanlivosťou do 31. júla 2017 prekročený viac ako trikrát, varovala zákazníkov Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia.

Výrobcom hrozienok je slovenská spoločnosť Encinger SK so sídlom v Bratislave. Stiahnutá musí byť šarža E03160323C.

Laboratórny rozbor potvrdil podľa Českého rozhlasu nadlimitnú prítomnosť látky ochratoxín A (OTA). Ide o mykotoxín produkovaný plesňami rodu Aspergillus, ktorý má v prípade konzumácie nežiaduci vplyv na ľudské zdravie.

Inšpekcia nariadila okamžité stiahnutie uvedenej šarže zo všetkých prevádzok Penny Market a začne správne konanie o uložení sankcie. Zároveň nariadila laboratórnu analýzu troch ďalších šarží hrozienok na náklady kontrolovaného subjektu.


Zdroj: WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.