Nedeľa, 19. máj 2024
Mimoriadne správy

Novelu o zdravotnej starostlivosti prezident Kiska nepodpísal, odmieta jeden zásadný bod

 Webnoviny  19. december 2017  64  
Novelu o zdravotnej starostlivosti prezident Kiska nepodpísal, odmieta jeden zásadný bod

BRATISLAVA 19. decembra (WebNoviny.sk) - Prezident SR Andrej Kiska vrátil do Národnej rady SR na opätovné prerokovanie novelu zákona o zdravotnej starostlivosti.

Ako informovala kancelária prezidenta, za problematické považuje zrušenie odvodovej odpočítateľnej položky zo zdravotného poistenia pre zamestnávateľa cez pozmeňujúci návrh.

Došlo k nežiaducemu javu


"Zrušením odvodovej odpočítateľnej položky pre zamestnávateľov formou schválenia pozmeňujúceho návrhu Výboru Národnej rady pre zdravotníctvo však došlo k nežiaducemu javu, keď legislatívna úprava s potenciálnym dopadom v desiatkach miliónov eur a vplyvom na zamestnanosť najzraniteľnejšej skupiny zamestnancov bola bezdôvodne prijatá bez riadnej verejnej diskusie a bez dôsledného posúdenia jej následkov. Zúžil sa tak priestor na efektívnu kontrolu legislatívneho procesu,“ zdôvodnila hlava štátu.

Odporúčame:
Lekári poukazujú na vážnu situáciu v rámci spustenia e-Health, vyzývajú na riešenie problémov

Niekoľko mesiacov pripravovaný zákon navrhoval zmeny týkajúce sa poskytovania urgentnej zdravotnej starostlivosti, zabezpečenia systému elektronického zdravotníctva, obhliadok mŕtvych tiel či financovania ošetrovateľskej starostlivosti poskytovanej v zariadeniach sociálnych služieb.

Zdravotnícky výbor parlamentu v spoločnej správe predložil 92 pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov. Medzi schválenými pozmeňujúcimi návrhmi je aj zrušenie odvodovej odpočítateľnej položky pre zamestnávateľov.

Dopad v stovke miliónov eur


Prijatie takej zásadnej zmeny, akou je zrušenie odpočítateľnej položky pre zamestnávateľov, ktorej dopad je odhadovaný pre rok 2018 vo výške 102,8 milióna eur, a to prostredníctvom schváleného pozmeňujúceho návrhu výboru, považuje Kiska za neodôvodnené a neprijateľné. Ak mal výbor národnej rady vôľu prijať legislatívnu zmenu v oblasti odvodov, mal podľa prezidenta z ústavy vyplývajúce právo takúto zmenu iniciovať.

Odporúčame:
Štát plánuje podľa Mihála vybrať na odvodoch ešte viac, od zamestnávateľov si vezme milióny eur

"V takom prípade by zároveň museli návrh sprevádzať doložky a posúdenia jeho vplyvov a podliehal by štandardným pravidlám troch čítaní. Forma pozmeňujúcich návrhov nemá slúžiť na uľahčenie si politickej práce vysvetľovania, presviedčania a získavania podpory pre nepopulárne návrhy. Mala by byť, naopak, nástrojom pre finálnu úpravu a odstránenie chýb, a teda nástrojom na zvyšovanie kvality zákonov," vysvetlil prezident.

Bariéra medzi občanmi a politikmi


Opačný postup podľa neho len prehlbuje bariéru medzi občanmi Slovenskej republiky a tými, ktorí ju spravujú. Obchádzaním riadneho legislatívneho procesu, a teda porušovaním vlastných pravidiel, parlament vysiela podľa hlavy štátu verejnosti nežiaduci signál, že princípy právneho štátu, v ktorom je štátna moc viazaná zákonom, si môže ohýbať podľa svojej vôle.

Odporúčame:
Video: Opoziční poslanci na protest odišli z rokovania zdravotníckeho výboru (aktualizované)

Podľa Kisku by sa mal utvoriť dostatočný priestor posúdiť problematiku zrušenia odpočítateľnej položky na vymeriavací základ zamestnávateľa nanovo a komplexnejšie.

"Navrhujem preto, aby Národná rada Slovenskej republiky pri opätovnom prerokovaní vypustila zo schváleného zákona body týkajúce sa odpočítateľnej položky na vymeriavací základ zamestnávateľa," dodal.

Viac k témam: Andrej Kiska, parlament, prezident SR
Zdroj: Webnoviny.sk - Novelu o zdravotnej starostlivosti prezident Kiska nepodpísal, odmieta jeden zásadný bod © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.