Piatok, 29. marec 2024
Prevažne slnečno  8,6 °C
Mimoriadne správy

Nemocnice vítajú objednávanie pacientov na konkrétny čas

 Webnoviny  13. december 2016  505  
Nemocnice vítajú objednávanie pacientov na konkrétny čas

Novelu zákona o poplatkoch by mal minister zdravotníctva Tomáš Drucker predložiť na rokovanie vlády na budúci rok vo februári.
BRATISLAVA 13. decembra (WebNoviny.sk) - Vyšetrenie na konkrétny čas za poplatok, ktoré plánuje zaviesť Ministerstvo zdravotníctva SR, víta Asociácia súkromných lekárov (ASL) SR. Povedal to v utorok na stretnutí s novinármi prezident ASL Marián Šóth.

Možnosť objednania sa vníma ako benefit pre pacientov, pričom sa to netýka len pracujúcich ľudí. "Stretávam sa s tým, že sú to chorí pacienti, onkologickí pacienti, že sú to dôchodcovia, ktorí si veľmi radi priplatia za to, aby nemuseli čakať," poznamenal prezident.

Novelu predložia vo februári

Novelu zákona o poplatkoch by mal minister zdravotníctva Tomáš Drucker predložiť na rokovanie vlády na budúci rok vo februári.

Pôvodným zámerom rezortu zdravotníctva bolo predložiť novelu do konca tohto roka. Ako však Drucker informoval minulý týždeň po stredajšom rokovaní vlády, premiéra Roberta Fica požiadal o posun termínu.

"Budeme možno schopní do konca roka predstaviť koncept, a keď nie, tak v januári," povedal minister. Finálny návrh materiálu rezort už má, dôvodom posunu je ešte prebiehajúca diskusia k danej téme. "Považujem to za korektné, aby existoval dostatočný priestor na diskusiu," povedal Drucker.

Nejde o prednostný termín

Minister zdravotníctva ešte v septembri upozornil, že nejde o prednostný termín. "Nechceme mať prednostné ošetrenie, to bolo to, že ste prišli do ambulancie, zaplatili ste si poplatok a predbehli ste sa. To sme povedali, že vylučujeme, to sa nám nezdá úplne v poriadku," vysvetlil Drucker s tým, že ministerstvo predpokladá objednávanie buď po ordinačných hodinách alebo v rámci ordinačných hodín vo vymedzených časoch.

Podľa prezidenta ASL však nie je možné objednanie sa po ordinačných hodinách, zároveň ide podľa Šótha o mylnú informáciu. "Pokiaľ to bude objednávanie na presný čas, určite to bude v ordinačnom čase. Navyše aj naše zmluvy so zdravotnými poisťovňami hovoria o tom, že nemôžeme poskytovať zdravotnú starostlivosť po ordinačnom čase," upozornil Šóth. Podľa neho sa v rámci ordinačných hodín vyčlení určitý priestor pre objednaných pacientov, pričom výška poplatku by mala byť zhruba päť eur.


Zdroj: WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.