Piatok, 17. máj 2024
Mimoriadne správy

Našou povinnosťou je chrániť a zvyšovať minimálnu mzdu, myslí si premiér Fico

 Webnoviny  18. február 2018  80  
Našou povinnosťou je chrániť a zvyšovať minimálnu mzdu, myslí si premiér Fico

BRATISLAVA 18. februára (WebNoviny.sk) - Povinnosťou sociálnych demokratov je chrániť a zvyšovať minimálnu mzdu. V diskusnej relácii V politike televízie TA3 to v nedeľu uviedol predseda vlády Robert Fico.

Stúpanie priemerného zárobku


"Postupne by sme všetko mali robiť preto, aby minimálna mzda predstavovala 60 percent z priemerného zárobku v národnom hospodárstve," povedal premiér s tým, že cieľom je v horizonte niekoľkých rokov dospieť k sume 600 eur. To by totiž predstavovalo práve 60 % z priemerného zárobku v národnom hospodárstve, keďže ten je podľa Fica momentálne na úrovni 1000 eur. Popri tom bude podľa premiéra zároveň stúpať aj priemerný zárobok.

Odporúčame:
Fico má ambíciu piatykrát po sebe vyhrať voľby a chce aj zostavovať vládu

Fico zdôraznil, že je niekoľko dôvodov, prečo sociálni demokrati trvajú na existencii a raste minimálnej mzdy. "Po prvé, musíme urobiť rozdiel medzi tými, ktorí pracujú a ktorí nepracujú," zdôraznil predseda vlády. Rozdiel medzi týmito dvoma situáciami musí byť podľa neho motivujúci. "Naviac, rast minimálnej mzdy tlačí na rast ostatných miezd," skonštatoval.

Minimálnu mzdu chce v ústave


Zvyšovaniu minimálnej mzdy momentálne podľa Fica praje aj stav ekonomiky.

"Ak sa pokúša niekto hospodársky úspech krajiny postaviť na lacnej pracovnej sile, tak zakladá súčasne chudobu. A preto je našou povinnosťou, keďže kondícia ekonomiky je perfektná, tlačiť na rast miezd," vyhlásil s tým, že urobí všetko preto, aby bola minimálna mzda zakotvená do Ústavy SR.

Odporúčame:
Vyššie územné celky otvárajú na školách nevyužiteľné odbory, podľa Fica je to plytvanie peniazmi

To by podľa neho znamenalo výrazný posun v oblasti sociálnych práv. "Bol by som veľmi rád, keby sa nám podarilo do ústavy dostať oblasť sociálnych práv tretej generácie, pretože máme niečo v ústave, ale je to nevykonateľné, slabé, musíme ísť ďalej," dodal Fico.

Viac k témam: minimálna mzda, Robert Fico, Ústava SR
Zdroj: Webnoviny.sk - Našou povinnosťou je chrániť a zvyšovať minimálnu mzdu, myslí si premiér Fico © SITA Všetky práva vyhradené.

Hodnotenie článku

Značky

Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.