Streda, 10. december 2025
Mimoriadne správy

Národný potravinový katalóg je spustený, prísne kritériá zvýšia kvalitu vo verejnom stravovaní

 Webnoviny  18. august 2017  241  
Národný potravinový katalóg je spustený, prísne kritériá zvýšia kvalitu vo verejnom stravovaní

BRATISLAVA 18. augusta (WebNoviny.sk) - Projekt národného potravinového katalógu je hotový. Ide o nástroj verejného obstarávania na nákup kvalitných a bezpečných potravín od kvalifikovaných dodávateľov, so zárukou dodržania nastavených štandardov za ekonomicky najvýhodnejších podmienok.

Jeho spustenie ohlásila na tlačovej besede ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná spolu so zástupcami poľnohospodárskych komôr.

Národný potravinový katalóg má priniesť vyššiu kvalitu vo verejnom stravovaní, keďže potraviny z katalógu budú podliehať prísnym kritériám ako je čerstvosť, zníženie ekologickej stopy, ale aj možnosť pre lokálnych farmárov presadiť sa vo svojom regióne.

Odporúčame:
Africký mor ošípaných ohrozuje Slovensko, agrorezort robí mimoriadne opatrenia

Vysoké kritériá bezpečnosti a kvality


„Nejde o katalogizovanie potravín, ide o elektronický nástroj verejného obstarávania, kde sa budú obstarávať kvalitné a bezpečné potraviny. Potraviny sa dostanú do katalógu od kvalifikovaných dodávateľov, pričom musia spĺňať požiadavky Úradu verejného obstarávania,“ vysvetlila Matečná.

Národný potravinový katalóg by mal všetkým obstarávateľom, ktorí obstarávajú za verejné zdroje, to znamená zdravotníckym zariadeniam, sociálnym zariadeniam, školám či škôlkam dodávať kvalitné potraviny za relatívne dobré ceny.

"Cieľom je poskytnúť paletu potravín s vysokými kritériami bezpečnosti, kvality, výživovej hodnoty, ktoré si obstarávatelia budú môcť flexibilne objednávať v požadovanom množstve a kvalite,“ dodala.

Agrorezort preberie kontrolu nad procesmi


Kontrola nad celým procesom verejného obstarávania bude spadať pod agrorezort. Ministerstvo pôdohospodárstva bude napríklad dohliadať aj na to, aby sa v katalógu neobjavili potraviny s vysokým obsahom konzervačných látok.

V zariadeniach verejného stravovania sa podľa Matečnej v súčasnosti stravuje približne milión obyvateľov, katalóg má do verejného stravovania priniesť vyššiu kvalitu a bezpečnosť potravín.

Odporúčame:
Bratislavské hotely dostali vaječnú zmes s nebezpečným fipronilom

„Katalóg prinesie lokálnosť, čerstvosť, zníženie ekologickej stopy a možnosť pre slovenských poľnohospodárov presadiť sa svojimi produktmi, a vedieť obstáť na trhu, ktorý je dnes pomerne tvrdý,“ uviedla Matečná.

Náklady vo výške 2,5 milióna eur


Na projekte Národného potravinového katalógu s rezortom pôdohospodárstva spolupracujú Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora, Agrárna komora Slovenska či Potravinárska komora Slovenska.

Ako na tlačovej besede informoval predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milan Semančík, v piatok popoludní by mali spustiť web www.npkinfo.sk. Náklady na projekt katalógu agrorezort vyčíslil približne na 2,5 milióna eur, pričom očakáva , že v plnej prevádzke by mohol fungovať v priebehu niekoľkých mesiacov.



Viac k témam: Gabriela Matečná, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, Národný potravinový katalóg, potraviny
Zdroj: Webnoviny.sk - Národný potravinový katalóg je spustený, prísne kritériá zvýšia kvalitu vo verejnom stravovaní © SITA Všetky práva vyhradené.

Hodnotenie článku

Značky

Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.