Pondelok, 20. máj 2024
Mimoriadne správy

Ministerstvo práce chce pomôcť Slovenkám, ktoré pracujú ako opatrovateľky

 Webnoviny  12. júl 2017  99  
Ministerstvo práce chce pomôcť Slovenkám, ktoré pracujú ako opatrovateľky

BRATISLAVA 11. júla (WebNoviny.sk) - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR chce hľadať spôsob, ako legislatívne upraviť činnosť firiem, alebo živnostníkov, ktorí pôsobia ako sprostredkovatelia práce opatrovateľa, opatrovateľky v Rakúsku, prípadne v zahraničí.

Odporúčame:
Väčšina denných stacionárov nedosahuje zákonné podmienky, konštatuje rezort práce

Informoval o tom po stretnutí so zástupkyňami opatrovateliek štátny tajomník rezortu práce Branislav Ondruš. Problematika sa podľa neho principiálne netýka rezortu práce.

"To znamená, že ak chcem ísť rakúskou cestou, a povedali sme si, že rakúska úprava je asi to najvhodnejšie, čo by bolo možné aplikovať aj na Slovensku, tak okamžite oslovím štátnu tajomníčku ministerstva vnútra, požiadam ju o stretnutie, pravdepodobne na expertnej úrovni medzi našimi pracovníkmi a pracovníkmi ministerstva vnútra, ktorí majú na starosti otázky živnostenského zákona a pokúsime sa nájsť nejakú cestu," povedal Ondruš.

Firma osloví cez inzerát a ponúkne prácu


Ako priblížil štátny tajomník, model funguje tak, že niekto ženy na Slovensku osloví cez inzerát a ponúkne im sprostredkovanie práce opatrovateľky v Rakúsku.

"Pričom na začiatku dostávajú tieto ženy minimálne, alebo v podstate žiadne relevantné informácie. Ony podpisujú akési zmluvy o sprostredkovaní vo chvíli, keď ešte nie sú živnostníčkami. Živnostníčkami sa stávajú neskôr, až na území Rakúskej republiky," vysvetlil Ondruš. Podľa neho tak ide o problém rakúskej živnostníčky a slovenskej firmy, či slovenského živnostníka.

Cieľom je vyhnúť sa neserióznej agentúre


Cieľom rezortu práce je čo najintenzívnejšie sprostredkovať informácie ženám o tom, ako vyzerá a správa sa neseriózna agentúra, ktorá túto prácu ponúka.

"Chcem vyzvať všetky ženy, akokoľvek majú záujem o prácu opatrovateľky v Rakúsku, ak sa kontaktujú s firmou, ktorú nezaujíma ich znalosť nemčiny, ktorú nezaujímajú ich odborné znalosti a schopnosti v oblasti opatrovateľstva, ktorá im nedá na prečítanie a na podpis zmluvu o sprostredkovaní práce skôr, ako im sprostredkuje presun do Rakúska, a ktorá v tej zmluve jednoznačne a jasne nedefinuje služby, ktoré bude poskytovať aj po príchode na územie Rakúskej republiky, tak s takýmito agentúrami nech sa ľudia na Slovensku vôbec nebavia," vyzval Ondruš.



Viac k témam: Branislav Ondruš, Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny SR, opatrovateľka
Zdroj: Webnoviny.sk - Ministerstvo práce chce pomôcť Slovenkám, ktoré pracujú ako opatrovateľky © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.