Pondelok, 20. máj 2024
Mimoriadne správy

Miera nezamestnanosti na Slovensku je najnižšia od roku 2008

 Webnoviny  20. december 2016  430  
Miera nezamestnanosti na Slovensku je najnižšia od roku 2008

Oproti koncu októbra tohto roka sa miera evidovanej nezamestnanosti znížila o 0,30 percentuálneho bodu.
BRATISLAVA 20. decembra (WebNoviny.sk) - Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla na konci novembra tohto roka 8,78 %. Dostala sa tak na najnižšiu úroveň od decembra 2008, kedy predstavovala 8,39 %. Oproti koncu októbra tohto roka sa miera evidovanej nezamestnanosti znížila o 0,30 percentuálneho bodu.

Medziročne bola miera nezamestnanosti minulý mesiac nižšia o 1,99 percentuálneho bodu. Na utorkovej tlačovej besede o tom informoval generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR Marián Valentovič. Úrady práce evidovali na konci minulého mesiaca 238 380 disponibilných uchádzačov o zamestnanie. Oproti koncu októbra tohto roka ide o pokles o 8 214 ľudí. Medziročne počet uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, klesol o 52 132 osôb.

Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o prácu, a to vrátane ľudí na "péenke" alebo na absolventskej praxi, dosiahla minulý mesiac 10,24 %. Medzimesačne to znamenalo pokles o 0,26 percentuálneho bodu, medziročne to bolo menej o 2,26 percentuálneho bodu.

Celkový počet evidovaných uchádzačov o prácu predstavoval na konci novembra tohto roka 278 192 osôb. Oproti koncu októbra tohto roka je to pokles o 7 059 osôb, v porovnaní s novembrom minulého roka je to menej o 58 839 ľudí.

Výsledok Fica mimoriadne teší

"Podarilo sa nám prekročiť ďalšiu hranicu a je to výsledok, ktorý ma mimoriadne teší," povedal na tlačovej besede premiér Robert Fico. Ako uviedol, takýto vývoj miery nezamestnanosti očakával až v nasledujúcich mesiacoch. "Aktívne opatrenia, ktoré ministerstvo práce a príslušné inštitúcie, ktoré sú mu podriadené, prijímajú, významnou mierou prispeli k tomu, že môžeme slovenskej verejnosti povedať mimoriadne pozitívne správy," povedal predseda vlády.

Upozornil na to, že v januári tohto roka strana Smer-SD sľúbila vytvoriť v najbližších štyroch rokoch 100 tisíc nových pracovných miest a mieru nezamestnanosti na Slovensku znížiť pod 10 %. "Plán, ktorý sme si pôvodne dali na štyri roky, sa nám prakticky darí napĺňať už v priebehu roku 2016," zdôraznil Fico. Za jedenásť mesiacov tohto roka sa podľa neho na Slovensku vytvorilo 63,5 tisíc nových pracovných miest.

Richter poďakoval zamestnávateľom

Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter poďakoval zamestnávateľom za to, že ľuďom dávajú prácu. "Aj v budúcom roku urobíme všetko preto, aby pozitívny trend vývoja zamestnanosti nebol zabrzdený z titulu nejakých prekážok, ktoré by mal vytvoriť štát," povedal. Aj podľa ministra sa miera nezamestnanosti na Slovensku znižuje i vďaka aktívnym opatreniam na trhu práce. "Keby niet našich opatrení na trhu práce a dobre cielených projektov prostredníctvom Európskeho sociálneho fondu, tak tento stav nedosiahneme," zdôraznil Richter.

Teší ho, že sa rapídne znížila nezamestnanosť mladých ľudí do 29 rokov a klesol aj počet dlhodobo evidovaných nezamestnaných. "Mladí ľudia v absolútne drvivej väčšine zostávajú pracovať na Slovensku," povedal Richter. Podľa neho ide asi len o 7 % mladých ľudí, ktorí si našli prácu v zahraničí. "Volanie len po dovoze lacnej pracovnej sily z tretích krajín nie plne opodstatnené," upozornil minister Richter. Sľúbil však, že na západnom Slovensku v okresoch s mierou nezamestnanosti okolo 3,5 % ministerstvo práce odsúhlasí, aby na Slovensko prišla odborne pripravená, vzdelaná pracovná sila z krajín mimo Európskej únie.


Zdroj: WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.