Piatok, 26. apríl 2024
Mimoriadne správy

Letné pneumatiky v zime vám poisťovňa neodpustí

 Netfinancie, s.r.o.  22. november 2019  1011  
Letné pneumatiky v zime vám poisťovňa neodpustí

Základom správnej zimnej výbavy vášho vozidla sú vhodné pneumatiky. Ak toto zanedbáte, v prípade nehody môžu prísť problémy s vyplatením poistného plnenia.


Používanie zimných pneumatík nariaďuje zákon. Podľa neho musí mať vaše vozidlo prezuté gumy v období od 15. novembra do 31. marca a to za podmienok, že je vozovka pokrytá snehom, ľadom alebo námrazou. Ak teda v polovici februára jazdíte na letných pneumatikách a cesty sú čisté, zákon neporušujete. Problém môže nastať vtedy, keď vás nečakane prekvapí sneženie alebo spôsobíte nehodu. Ak sa preukáže, že práve letné pneumatiky boli jej príčinou, vyjadrenie vašej poisťovne vás nepoteší.


Letné pneumatiky verzus PZP


Používanie nesprávnych pneumatík neberú poisťovne na ľahkú váhu. Ak práve nesprávne zvolené pneumatiky  budú príčinou nehody, poisťovňa, u ktorej máte uzatvorené vaše povinné zmluvné poistenie, môže poistné plnenie znížiť, v krajných prípadoch odmietnuť. To isté platí aj pri havarijnom poistení. Hoci v posledných rokoch sa počas zimy nestáva často, že je vozovka pokrytá súvislou vrstvou snehu a ľadu, jazda na letných pneumatikách je nebezpečná. Pri teplote pod 8 stupňov tento typ pneumatík stvrdne a neposkytuje požadované jazdné vlastnosti. Prezúvanie zimných pneumatík má preto svoje opodstatnenie, ktoré by ste rozhodne nemali zanedbať. 


Snaha ušetriť vás môže vyjsť draho 


Rovnaké pravidlá platia aj pri celoročných pneumatikách. Ak sa preukáže, že práve tieto pneumatiky, prípadne ich opotrebenie, boli príčinou nehody, poisťovňa  môže znížiť alebo odmietnuť poistné plnenie. Je na zvážení každého vodiča, či mu to za to riziko stojí alebo nie. Väčšinou však platí, že kto chce šetriť tam, kde to naozaj netreba, môže rátať s ďalšími výdavkami. Čert predsa nikdy nespí a nikdy neviete, kedy sa nehoda môže prihodiť aj vám. Niežeby sme vám to ale priali. Preto je dôležité zabezpečiť pre vaše auto kompletnú výbavu a tiež aj kvalitné poistenie. Správne zvolené PZP vás môže kryť v rôznych nehodových a nepríjemných situáciách. Zvoliť si môžete aj ďalšie doplnkové pripoistenia k PZP a vyskladať si tak poistnú ochranu presne podľa toho, čo potrebujete. Riskovanie patrí k životu, no v otázke vášho auta a vašej bezpečnosti sa to nemusí vyplatiť.