Streda, 8. máj 2024
Oblačno  10,4 °C
Mimoriadne správy

Koronakríza znižuje počet pracujúcich cudzincov na Slovensku, ubúdajú Ukrajinci aj Srbi

 Webnoviny  24. august 2020  199  
Koronakríza znižuje počet pracujúcich cudzincov na Slovensku, ubúdajú Ukrajinci aj Srbi

24.8.2020 (Webnoviny.sk) - Koronakríza znižuje počet cudzincov pracujúcich na Slovensku. Kým ku koncu februára tohto roka u nás pracovalo 78,2-tisíca občanov z iných krajín, ku koncu júla sa ich počet postupne znížil na 73,9-tisíca. Medziročne pritom na Slovensku minulý mesiac pracovalo o 971 cudzincov viac. Vyplýva to z údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Najpočetnejšou skupinou cudzincov pracujúcich na Slovensku sú naďalej Ukrajinci. V júli ich na slovenskom trhu práce ubudlo 107, čím sa celkový počet Ukrajincov pracujúcich u nás znížil na 21,3-tisíca. Počet Srbov pracujúcich na Slovensku minulý mesiac klesol o 184 osôb na 12,2-tisíca.

Spomedzi občanov z krajín Európskej únie bolo na Slovensku najviac Rumunov, ktorých u nás pracovalo 8,1-tisíca, nasledovali Česi s 5,9-tisíca pracovníkmi a na treťom mieste boli Maďari, ktorých za prácou na Slovensko prišlo 5-tisíc.

Vyše štvrtina cudzincov na Slovensku pracovala ku koncu júla tohto roka v Bratislave. V piatich okresoch hlavného mesta Slovenska bolo totiž zamestnaných 20,7-tisíca cudzincov.

Nasleduje okres Trnava, ktorý v rovnakom období zaevidoval 7,6-tisíca zamestnaných cudzincov. Úrad práce v Malackách vykázal 3,3-tisíca pracujúcich občanov pochádzajúcich z iných krajín. Naopak, len desať cudzích štátnych príslušníkov pracovalo na konci júla v okrese Medzilaborce.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, koronakríza
Zdroj: Webnoviny.sk - Koronakríza znižuje počet pracujúcich cudzincov na Slovensku, ubúdajú Ukrajinci aj Srbi © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.