Streda, 2. október 2024
Oblačno  7 °C
Mimoriadne správy

Európska únia hrozí Londýnu, že bez pokroku v otázke rozpočtu nezačnú rokovania

 Webnoviny   3. september 2017  151  
Európska únia hrozí Londýnu, že bez pokroku v otázke rozpočtu nezačnú rokovania

BERLÍN 3. septembra (WebNoviny.sk) - Rokovania o budúcej obchodnej dohode medzi Veľkou Britániou a Európskou úniou nezačnú bez predchádzajúcej dohody na „základných otázkach“ vrátane vyrovnania záväzkov Londýna voči únijnému rozpočtu. Vyhlásil to počas víkendu európsky komisár pre rozpočet Günther Oettinger.

Odporúčame:
Rokovania medzi Európskou úniou a Veľkou Britániou stagnujú

Pred otvorením obchodných rozhovorov je podľa neho tiež potrebné dosiahnuť pokrok v oblastiach, akými sú práva občanov EÚ vo Veľkej Británii a hranica medzi EÚ a Severným Írskom.

Odporúčame:
Mayová neplánuje odstúpiť z postu premiérky, chce riešiť brexit a postavenie krajiny vo svete

Oettinger pre nedeľník Welt am Sonntag pripomenul, že Londýn v roku 2013 sľúbil odvádzať platby do rozpočtu EÚ do roku 2020. Britská vláda tento týždeň vyhlásila, že po oficiálnom ukončení členstva v EÚ nebude ďalej prispievať do spoločného rozpočtu.

Odporúčame:
Obchodné komory Nemecka a Británie nechcú, aby brexit ohrozil ich spoločné ekonomické záujmy

Britský hlavný vyjednávač pre brexit David Davis tiež tento týždeň pripustil, že pretrvávajú významne rozdielne postoje a vyzval EÚ, aby prejavila "flexibilitu" s cieľom prelomiť mŕtvy bod na rokovaniach.



Viac k témam: brexit, ekonomika
Zdroj: Webnoviny.sk - style="text-decoration: underline">Európska únia hrozí Londýnu, že bez pokroku v otázke rozpočtu nezačnú rokovania © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.