Nedeľa, 19. máj 2024
Mimoriadne správy

Európska únia dá milióny eur na slovensko-poľský plynovod, projekt by sa mal skončiť v roku 2021

 Webnoviny  20. december 2017  66  
Európska únia dá milióny eur na slovensko-poľský plynovod, projekt by sa mal skončiť v roku 2021

BRATISLAVA 20. decembra (WebNoviny.sk) - Slovensko ako aj Poľsko môžu definitívne počítať s finančnou podporou zo strany Európskej únie na projekt slovensko-poľského plynovodného prepojenia.

Výkonná agentúra EÚ pre inovácie a siete (INEA), slovenská spoločnosť Eustream a poľská firma GAZ-SYSTEM už podpísali grantovú dohodu na stavebné práce.

Finančná podpora z Európskej únie


Grantová dohoda umožní poľskému aj slovenskému prevádzkovateľovi prepravnej siete získať finančnú podporu z prostriedkov Nástroja na prepájanie Európy (CEF) v celkovej výške 107,7 milióna eur. Z toho pre slovenského prepravcu zemného plynu by išlo 55,2 milióna eur a pre poľského 52,5 milióna eur.

Odporúčame:
Situácia v Európe je podľa Blahu dlhodobo krízová, dôvodom je priepasť medzi elitami a masami

„Podpis grantovej dohody na stavebné práce predstavuje solídny základ pre ďalšiu realizáciu projektu,“ povedal generálny riaditeľ Eustreamu Rastislav Ňukovič.

„Priznaná podpora potvrdzuje vysokú dôležitosť prepojovacieho plynovodu Poľsko-Slovensko pre dosahovanie cieľov Európskej únie v oblasti energetickej politiky,” dodal generálny riaditeľ spoločnosti GAZ-SYSTEM Tomasz Stępień.

Prístup k zdrojom zemného plynu


Nový 165-kilometrový plynovod (106 kilometrov na Slovensku) umožní vďaka vytvoreniu doposiaľ chýbajúceho prepojenia medzi poľskou a slovenskou prepravnou sieťou vyššiu diverzifikáciu zdrojov zemného plynu v regióne.

Vďaka novému prepojeniu získajú krajiny strednej a východnej Európy priamy prístup k viacerým zdrojom zemného plynu zo severu vrátane plne funkčných LNG terminálov v Baltskom mori a z Nórska, ako aj z juhu cez slovensko-maďarské prepojenie a plánovaný plynovod Eastring.

Stavať sa bude v druhej polovici roka 2018


Začiatok stavebných prác je naplánovaný na druhú polovicu roka 2018 s plánovaným ukončením koncom roka 2021. Prepravná kapacita plynovodu bude 5,7 miliardy metrov kubických ročne. Slovensko-poľský plynovod vyjde slovenskú stranu na približne 100 miliónov eur.

Odporúčame:
Tisícky slovenských firiem sídlia v „nových“ daňových rajoch, EÚ zverejnila čierny a sivý zoznam

V novembri 2017 Európska komisia priznala plánovanému prepojovaciemu plynovodu Poľsko-Slovensko status projektu spoločného záujmu pre Európsku úniu (PCI). Tento status získal projekt po tretíkrát, keď bol zaradený do prvého a druhého PCI zoznamu v roku 2013, respektíve 2015.

Viac k témam: Európska únia, Eustream, Poľsko, Slovensko, slovensko-poľský plynovod, zemný plyn
Zdroj: Webnoviny.sk - Európska únia dá milióny eur na slovensko-poľský plynovod, projekt by sa mal skončiť v roku 2021 © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.