Štvrtok, 25. apríl 2024
Mimoriadne správy

Dolár je najvyššie za posledné roky, posilnil aj voči jenu

 Webnoviny  15. december 2016  355  
Dolár je najvyššie za posledné roky, posilnil aj voči jenu

Výrazný impulz k posilneniu meny prinieslo aj rozhodnutie americkej centrálnej banky, ktorá v stredu zvýšila svoju základnú úrokovú sadzbu a zároveň vyjadrila očakávania, že v roku 2017 zvýši úroky celkovo až trikrát.

BRATISLAVA 15. decembra (WebNoviny.sk) - Index, ktorý meria hodnotu amerického dolára voči košu šiestich svetových mien, vo štvrtok posilnil o viac ako jedno percento a dostal sa najvyššie od roka 2002.

Dolár sa celkovo zhodnocuje od roku 2014, kedy začala najväčšia svetová ekonomika v porovnaní s Európou, Japonskom a ďalšími krajinami vykazovať známky silnejšieho zotavovanie, hoci jej rast zostával iba mierny. Výrazný impulz k posilneniu meny prinieslo rozhodnutie americkej centrálnej banky (Fed), ktorá v stredu zvýšila svoju základnú úrokovú sadzbu a zároveň vyjadrila očakávania, že v roku 2017 zvýši úroky celkovo trikrát.

Dolár voči jenu posilnil na 118,36 JPY/USD zo stredajšieho záveru 116,37 JPY/USD. Euro kleslo na 1,0436 USD/EUR z úrovne 1,0557 USD/EUR.


Zdroj: WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.