Piatok, 27. september 2024
Slabý dážď  15,5 °C
Mimoriadne správy

Diaľničiari vypracujú nový model a prognózu pre rýchlostnú cestu R2 od Zvolena po Košice

 Webnoviny  23. august 2017  105  
Diaľničiari vypracujú nový model a prognózu pre rýchlostnú cestu R2 od Zvolena po Košice

BRATISLAVA 23. augusta (WebNoviny.sk) - Národná diaľničná spoločnosť, a. s. (NDS) po dohode so splnomocnencom vlády pre rýchlostné cesty vypracuje nový dopravný model a dopravnú prognózu pre juhovýchodnú časť rýchlostnej cesty R2 od Zvolena po Košice.

Zmapovanie koridoru R2


Na potrebe vyhotovenia nového smerového dopravného prieskumu sa ešte začiatkom augusta dohodli splnomocnenec vlády pre rýchlostné cesty Igor Janckulík a riaditeľ Útvaru hodnoty za peniaze (ÚHP) na Ministerstve financií SR Štefan Kišš.

NDS by mala z pohľadu dopravy detailne zmapovať koridor rýchlostnej cesty R2 Zvolen, západ - Košice, Šaca a v súlade s platnou metodikou namodelovať vývoj dopravy v celom koridore až do roku 2050.

"Tento smerový dopravný prieskum by sa mal vykonať ešte v tomto roku a v celej trase koridoru budúcej rýchlostnej cesty R2. Jeho cieľom bude zistiť skutočné intenzity dopravy v jednotlivých úsekoch cesty a súčasne by sa mali získať informácie aj o smerovaní dopravy pozdĺž tohto koridoru, vrátane susedného maďarského regiónu," povedal Janckulík.

Dáta vyvolávajú otázniky


Doterajšie dáta podľa Janckulíka totiž vyvolávajú otázniky, preto by sme radi videli aktuálne a metodicky nespochybniteľné údaje. Na augustovom rokovaní so splnomocnencom Janckulíkom vyhlásil Štefan Kišš, že ÚHP si uvedomuje potrebu dobudovania rýchlostnej cesty R2.

Vzhľadom k tomu, že táto cesta bude po dokončení plniť úlohu dôležitej tranzitnej cesty medzi západným a východným Slovenskom, sa Kišš domnieva, že je vhodné tento dopravný koridor posúdiť na základe aktuálnej prognózy dopravy, ktorá bude spracovaná v detailnom dopravnom modeli.



Viac k témam: NDS Národná diaľničná spoločnosť, rýchlostná cesta R2
Zdroj: Webnoviny.sk - Diaľničiari vypracujú nový model a prognózu pre rýchlostnú cestu R2 od Zvolena po Košice © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.