Nedeľa, 19. máj 2024
Mimoriadne správy

Detvianski strojári dostanú vyššie platy, štrajk ukončili

 Webnoviny  12. január 2017  339  
Detvianski strojári dostanú vyššie platy, štrajk ukončili

Zamestnanci detvianskej strojárne budú mať od 1. januára tohto roka zvýšené tarifné mzdy o 4,5 %.

BRATISLAVA 12. januára (WebNoviny.sk) - Štrajk v detvianskej strojárskej fabrike PPS Group sa vo štvrtok skončil. Odborári sa totiž po troch dňoch štrajku napokon definitívne dohodli na znení novej kolektívnej zmluvy platnej na roky 2017 až 2019 a zamestnanci podniku vo štvrtok ráno nastúpili do práce. Podľa podpísanej kolektívnej zmluvy sa s účinnosťou od 1. januára tohto roku zamestnancom podniku zvýši tarifná mzda o 4,5 %, čo znamená s dopadom do výkonnostnej odmeny zvýšenie priemernej mesačnej mzdy v podniku o 38,50 eura.

"Myslím, že môžme byť spokojní. Dosiahli sme trojnásobok toho, čo ponúkal zamestnávateľ v prvý deň štrajku," reagoval na margo zvýšenia tarifnej mzdy predseda Základnej organizácie OZ KOVO Podpolianske strojárne Stanislav Ľupták. Zároveň uviedol, že v zmysle podpísanej novej kolektívnej zmluvy by mali od roku 2018 narásť tarifné mzdy zamestnancov o ďalších 18 eur a v roku 2019 sa bude o mzdovom náraste ešte rokovať.

Odporúčame:

Strojári v Detve žiadajú vyššie platy, začali ostrý štrajk


Vedenie spoločnosti vníma dohodnuté 4,5-percentné navýšenie tarifných miezd, a to len v roku 2017, ako kompromis medzi 1,5-percentým navýšením ponúkaným manažmentom so sprostredkovateľom a 7-percentným navýšením očakávaným zo strany odborov. "Zároveň oceňujeme, že všetky ďalšie sporné body zostali nezmenené a v takej podobe, ako ich navrhoval sprostredkovateľ. To znamená, že sa nevraciame k pracovným prestávkam a nezmenené zostáva aj odstupné na úrovni Zákonníka práce," povedal generálny riaditeľ PPS Group Rastislav Rusič.

Ako dodal, dôležité je aj to, že sa s odbormi dohodli na kompenzácii za účasť v štrajku. Odborári sa podľa vedenia budú podieľať na nákladoch spojených s účasťou zamestnancov na štrajku až vo výške 60 %. "Zároveň verím, že emócie upadnú a všetci sa budeme môcť venovať tomu, v čom sme najlepší - strojárine," uzavrel Rusič.

Zástupca odborov Stanislav Ľupták zase ocenil dohodu so zamestnávateľom na finančnej kompenzácii zamestnancov počas štrajku. V praxi to znamená, že mzdové náklady, súvisiace so štrajkom, bude hradiť zamestnávateľ. Odborári pritom pripomínajú, že každý deň štrajku zamestnávateľa stál takmer 200 tis. eur, kým požadované 7-percentné zvýšenie platov by stálo 800 tis. eur ročne.


Zdroj: WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.