Piatok, 19. apríl 2024
Zamračené  5,7 °C
Mimoriadne správy

Cena zlata rastie. Kde to skončí, netušia ani odborníci

 PlaCla  31. júl 2020  1174  
Cena zlata rastie. Kde to skončí, netušia ani odborníci

O zlato je tak veľký záujem, aký nebol už skutočne dlho. Ide o celosvetovú záležitosť, ale pre príklad nemusíme chodiť ďaleko. Zlatá horúčka zachvátila aj Čechov. Zlato nakupujú vo veľkom.


Prečo Češi s nákupom zlata neotáľajú? Dôvodom je silná koruna. Akonáhle by jej hodnota klesla, zdvihne sa pre Čechov cena kilogramu zlata až o 2000 €. A o tom, že k poklesu koruny dôjde, sa hovorí dlhodobo.


V Českej republike stúpol záujem o investovanie do zlata natoľko, že sa dokonca dočasne objavil jeho nedostatok. Spôsobil ho aj samotný koronavírus, ktorý na dva mesiace zavrel tri prestížne švajčiarske rafinérie. Tie produkujú až tretinu svetovej produkcie investičného zlata. A tak sa Češi naučili nakupovať aj investičné mince.


Čo vlastne investičné zlato je?


Zmienili sme to vlastne už v predchádzajúcom odseku. Sú to výhradne investiční zlaté zliatky (nazývané taktiež zlaté tehly) a investiční zlaté mince. K investovaniu sa teda nehodí akékoľvek zlato. Investor nikdy nenahradzuje investičné zlato nákupom zlatých šperkov, numizmatických mincí, surovým zlatom, ani nákupom akcií firiem ťažiacich zlato.


Investičné zlaté zliatky a investičné zlaté mince pritom majú rovnakú hodnotu a sú rovnako dobre speňažiteľné. Mince sa používajú ako ideálne riešenie aj pre menších investorov, alebo ak predpokladáme následný predaj po menších čiastkach.


Cena zlata rastie závratnou rýchlosťou


Behom desiatich rokov sa jeho hodnota zdvojnásobila. Vždy bolo investormi odporúčané, ale bol to práve koronavírus, ktorý naštartoval jeho radikálny nárast hodnoty. Zlato už prekonalo hodnotu 1945 amerických dolárov za jednu uncu. Ďalší rast sa predpokladá, a tak aj keď už je cena zlata pomerne vysoko, stále sa doňho oplatí investovať. Kde neurobiť chybu?


Kúpte si vždy investičné zlato od prestížnych značiek


Ani zlatá tehla nie ja ako zlatá tehla. Vždy je istejšie siahnuť po prestížnych značkách, ktoré potom odkúpi skutočne každý obchodník s investičným zlatom. Rovnaké to je pokiaľ ide o investičné zlaté mince. Niektorí obchodníci vykupujú iba vybrané značky.


Nákup kvalitných zlatých zliatkov švajčiarskych rafinérií, aj uznávaných značiek zlatých mincí, ponúka predajňa investičného zlata v Bratislave na Dunajskej ulici č. 68. Mincovna vám tu predá len tie najkvalitnejšie značky investičného zlata.