Nedeľa, 19. máj 2024
Mimoriadne správy

Aktualizované: Jahnátek si na novú pozíciu ešte počká, rokovanie vlády bolo zrušené

 Webnoviny   6. júl 2017  206  
Aktualizované: Jahnátek si na novú pozíciu ešte počká, rokovanie vlády bolo zrušené


  • aktualizované 6. júla 17:56


BRATISLAVA 6. júla (WebNoviny.sk) - Ľubomír Jahnátek si na svoje vymenovanie do kresla šéfa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) bude musieť ešte počkať.

Odporúčame:
Vláda tají Jahnátkov životopis a tak občan nevie, či bude platiť odborníka, upozorňuje Remišová

 

Vládny kabinet mal jeho nomináciu na tento post na programe plánovaného štvrtkového rokovania, ktoré sa však napokon bez udania dôvodu zrušilo. Náhradný termín rokovania kabinetu Úrad vlády SR zatiaľ nezverejnil.

Podľa Denníka N je však dôvodom zrušenia štvrtkového rokovania vlády, ktoré bolo posledné plánovane pred prázdninami, dusno vo vládnej koalícii. Problémom má byť neúčasť predsedu Národnej rady SR a šéfa SNS Andreja Danka na stredajších oslavách štátneho sviatku Cyrila a Metoda na bratislavskom Devíne.

Odporúčame:
Sulíkova SaS píše ministrom list, aby odmietli nomináciu Jahnátka na post šéfa ÚRSO

Danko podľa svojho statusu na sociálnej sieti totiž dostal na svoju žiadosť o vystúpenie na slávnosti s prejavom z protokolu Úradu vlády SR odpoveď, že jeho prejav nie je na oslavách žiaduci. Na základe tohto konfliktu podľa Denníka N údajne nariadil svojim ministrom, aby sa štvrtkového rokovania vlády nezúčastnili.

Podľa premiéra Roberta Fica sa však Ľubomír Jahnátek o svoje vymenovanie na čelo regulačného úradu obávať nemusí. „Nevidím žiadny dôvod, keď ho komisia vybrala, aby ho vláda nevymenovala,“ povedal na štvrtkovej tlačovej besede vo vodnej elektrárni v Gabčíkove.

Fico si myslí, že Jahnátek je dobrý kandidát


Jahnátek, ako bývalý dvojnásobný minister, ako nečlen žiadnej politickej strany a významný manažér v rôznych firmách, je podľa Fica dobrým kandidátom. Dodal, že ho vybrala výberová komisia na návrh zamestnávateľov. „Vyčnieval o 10 konských dĺžok nad ostatnými, lebo vedel o čom to je,“ tvrdí Fico.

Zároveň opozícii, ktorá spochybňuje Jahnátkovu nezávislosť, odkázal, že nemôže očakávať, že vláda bude na podobné posty schvaľovať jej kandidátov. „My potrebujeme ľudí, ktorí budú robiť politiku, ktorú vláda považuje za správnu,“ hovorí predseda vlády.

Do pozície bol nominovaný minulý týždeň


Doterajšieho poslanca Národnej rady SR a bývalého ministra hospodárstva a pôdohospodárstva do pozície predsedu regulačného úradu odporučila minulý týždeň výberová komisia na základe výberového konania. Zvolili ho zo štyroch kandidátov. Osemčlenná výberová komisia bola zložená zo štyroch členov ministerstva hospodárstva.

Ďalšie štyri stoličky v komisii obsadili zástupcovia Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ), Klubu 500, Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) a Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). Jahnátka do výberového konania nominovala AZZZ.

Ističový problém a otvorenie úradu verejnosti


Jahnátek sa po minulotýždňovom rozhodnutí výberovej komisie vyjadril, že v prvom rade chce otvoriť úrad verejnosti. Za veľmi dôležité považuje aj nastavenie pravidiel regulácie v sieťových odvetviach na niekoľko rokov dopredu, aby sa zabezpečila predvídateľnosť cien energií.

Ako dodal, potrebné bude čo najskôr vyriešiť aj “ističový problém“, ktorý bol za chaosom s cenami energií na začiatku tohto roka. Jahnátek sa taktiež chce znova pozrieť na odpisovanie majetkov energetických spoločností. Akútny problém vidí aj v nastavení tarify za prevádzkovanie systému, ktorá tvorí časť z ceny elektriny a ktorá v sebe zahŕňa aj podporu obnoviteľných zdrojov.



Viac k témam: Ľubomír Jahnátek, NR SR, ÚRSO Úrad pre reguláciu sieťových odvetví
Zdroj: Webnoviny.sk - Aktualizované: Jahnátek si na novú pozíciu ešte počká, rokovanie vlády bolo zrušené © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.