Streda, 24. apríl 2024
Mimoriadne správy

Podarilo sa vám nasporiť? Teraz je na čase svoje úspory investovať!

 maxivyber.sk  31. január 2023  741  
Ako investovať úspory v roku 2023

Mnohí z nás si iste hovorili, že rok 2023 bude snáď konečne lepší. Po troch vlnách covid pandémie a praktickom kolapse zdravotníctva, po vypuknutí vojny na Ukrajine, rapídnom náraste inflácie a následnom extrémnom zdražovaní by sme už všetci potrebovali cítiť, že bude konečne lepšie. Rok 2023 však začal enormným nárastom cien energií a situácia je tak opäť neistá. Ak preto chceme zachrániť financie, ktoré sme usporili, nezostáva nám nič iné, ako investovať


O Slovákoch už dlhodobo panuje názor, že nie sme finančne gramotní. Jedným z potvrdzujúcich faktorov je, že extrémne veľkú časť svojich úspor držíme na bežnom účte v banke. Problém je, že tieto peniaze sa nám nijako nezhodnotia, a práve to je problém, ktorý nás v čase aktuálnej, stále rastúcej inflácie dobieha. Otázkou je čo s tým? Kam investovať peniaze tak, aby ich hodnota narástla aj v čase krízy a rapídneho zdražovania?


Všetko je lepšie ako nič


Kým ešte pár rokov dozadu sme riešili otázku či investovať, dnes je odpoveď na ňu jasná. Každý, kto dnes ešte stále neinvestuje, sa každým jedným dňom oberá nielen o zisk, ktorý by mohol dosiahnuť, ale aj o hodnotu svojich úspor, ktoré ležia v banke. Peniaze na sporiacich účtoch s takmer nulovým zhodnotením totiž požiera inflácia a každým dňom si za ne môžeme dovoliť kúpiť menej a menej tovarov a služieb. Investovať teda rozhodne treba, stále aktuálnou otázkou je však do čoho investovať tak, aby výsledok stál naozaj za to?


Záchrana vo forme zlata?


Mnohí sa v čase krízy uchyľujú k istotám, a tie sa za posledných sto rokov ukazujú práve v zlate. Zlato je však komodita, ktorá aj napriek svojej stálosti nedokáže rastom svojej hodnoty konkurovať číslam, aké dosahuje aktuálna inflácia. Podľa niektorých odborníkov je totiž dôležité, aby sme aktuálne využívali najmä také formy investovania, ktoré dosahujú zhodnotenie aspoň vo výške momentálnej inflácie. Aktuálnym investovaním tak síce nezbohatneme, no aspoň docielime, že hodnota našich úspor neklesne.


Oplatí sa investovať do nehnuteľností?


Pre mnohých Slovákov boli takouto formou investovania práve investície do nehnuteľností. Tí, ktorí nemali na ich kúpu dostatok finančných prostriedkov, o ne požiadali banku, pričom cena prenájmu im následne pokryla nielen náklady na bývanie a na splátku hypotéky, ale dávala im aj priestor niečo ušetriť. Dnes je však situácia iná. Po extrémnom náraste cien nehnuteľností za posledné dva roky a po postupnom zdražovaní hypoték, ktoré sú zároveň čoraz nedostupnejšie, už takéto investovanie zmysel nedáva. Náklady na investíciu totiž často presahujú výšku samotného nájmu, ktorý už beztak dosahuje extrémne vysoké čísla. Investovanie do nehnuteľností však zmysel stále má, zmenila sa iba jeho forma. Tou aktuálnou, ktorá dáva zmysel, je investovanie do developerských projektov, ktoré investorom sľubuje omnoho zaujímavejšie zhodnotenie bez akejkoľvek časovej či finančne náročnej starostlivosti o danú nehnuteľnosť, navyše s možnosťou predkupného práva v niektorom z konkrétnych projektov.