Štvrtok, 25. apríl 2024
Mimoriadne správy

Aké vybavenie vám nesmie chýbať pri práci s grafikou?

 Seocentrum  21. máj 2021  602  
Aké vybavenie vám nesmie chýbať pri práci s grafikou?

Každá reklamná agentúra, prípadne iná firma pracujúca s grafikou, sa nezaobíde bez kvalitných zariadení v podobe tlačiarní, plotrov a počítačov schopných zvládať spracovávanie aj tých najzložitejších grafických návrhov. Aj keď počiatočná investícia býva vysoká, s kvalitným vybavením ide ruka v ruke aj kvalitná práca.


Počítač, tlačiareň a horda tonerov


Každú grafiku, či už pre reklamu, alebo napríklad pre svadobné tlačoviny, musí pochopiteľne najskôr šikovný grafik navrhnúť. K tomu potrebuje počítač s dostatočne výkonnou grafickou kartou. Niektorí ľudia si síce myslia, že výkonný počítač je využiteľný iba na videohry a na prácu stačí nejaký základný model, ale nie je tomu tak.


Aj práca v jednoduchších grafických editoroch si vyžaduje nezanedbateľný grafický výkon. Obzvlášť ak má grafický výstup smerovať na monitor v 4K rozlíšení, prípadne na viac monitorov. Výhodou je, že dobre zvolené komponenty dokážu spĺňať nároky na výkon dlhé roky a dobre vybavený počítač určený na prácu s grafikou určite nebudete musieť meniť každý rok.


Naopak, tonery bude treba dokupovať pochopiteľne stále. Ušetriť sa dá pri alternatívnych, neoriginálnych toneroch. To, že majú nižšiu cenu automaticky neznamená, že by nemali dostatočnú kvalitu. Originálne tonery naopak zoženiete jednoduchšie na akúkoľvek tlačiareň, i keď ani ponuka tých neoriginálnych nie je vôbec zlá.


Rezať hádam nebudete ručne


Ak máme grafický návrh hotový a zadali sme ho do tlače, bude potrebné výsledný produkt ešte orezať. Dobrý rezací ploter je tak samozrejmosťou. Orezávanie alebo výrezy s dokonalou presnosťou nedosiahnete žiadnym iným spôsobom. Ovládanie pritom býva jednoduché vďaka softvéru, v ktorom si nastavíte hodnoty rezu podľa potreby.


Keď si človek spočíta výdaje, ktoré musí investovať do potrebného vybavenia na grafické práce, určite to nebude zanedbateľná čiastka. Avšak ak sa ku kvalitnému vybaveniu pridá šikovná práca, o zákazníkov nebude núdza a počiatočná investícia sa začne rýchlo vyplácať.


Zdroj obrázka: Autor: Bragapictures / Shutterstock.com