Streda, 24. apríl 2024
Mimoriadne správy

Nadal nedokáže skryť svoje problémy

 Juraj Mička   5. február 2015  1907  
Nadal nedokáže skryť svoje problémy

Španielsky tenista Rafael Nadal patrí medzi hrajúce legendy svojho športu  aj napriek tomu, že má iba 28 rokov a jeho kariéra sa ešte ani zďaleka neblíži
k svojmu koncu.


Rodák zo slnečnej Malorky sa môže pochváliť zbierkou štrnástich triumfov z turnajov prestížnej série Grand Slam, pričom v minulosti bol aj svetovou jednotkou. Teraz sa v rebríčku ATP pohybuje v prvej desiatke – aktuálne je tretí.

Nadal má na konte celkovo až 64 titulov zo všetkých profesionálnych turnajov. V posledných mesiacoch sa ale trápi so svojou kondíciou a zdravotnými problémami a tieto faktory sa podpísali aj na jeho výsledkoch. V neposlednom rade je potrebné spomenúť jeho neúspech na prvom podujatí veľkej štvorky Australian Open v Melbourne, na ktorom sa Nadal síce prebojoval do štvrťfinále, no v ňom po rozpačitom výkone skončil na rakete českého konkurenta Tomáša Berdycha. Duel sa skončil prehrou bývalej jednotky 2:6, 0:6 a 6:7 (5), do očí každému fanúšikovi udrie najmä druhý set, v ktorom Nadal inkasoval neslávneho kanára. Špekulácie týkajúce sa jeho zdravotného stavu nabrali opäť na obrátkach, hovorí sa o jeho ďalšom poklese.






Prvý triumf v kariére

Nadal vyhral svoj prvý zápas série ATP v roku 2002 vo veku 15 rokov a 10 mesiacov. O dva roky neskôr si už do svojich štatistík pripísal aj oveľa väčšie úspechy. Na turnaji Miami Masters 2004 zdolal vtedajšiu svetovú jednotku Rogera Federera bez straty setu a opäť na seba upútal pozornosť tenisovej verejnosti.






V roku 2005 Nadal potvrdil, že sa blíži k svetovej špičke, keď dokázal triumfovať na francúzskom Grand Slame French Open a získal tak svoj prvý grandslamový triumf. Jeho úspechy samozrejme pokračovali ďalej a dnes, po skoro desiatich rokoch od spomínaného veľkého momentu, disponuje až deviatimi trofejami z Paríža a ďalšími dvomi z US Open a Wimbledonu, pričom Australian Open sa mu podarilo vyhrať iba raz.


Zakliata Austrália



Pri jednom titule z Melbourne zostane aj po roku 2015. Obrovskú šancu na vylepšenie svojich grandslamových štatistík mal Nadal pred rokom, kedy sa na Australian Open prebojoval až do záverečného finále. V ňom nastúpil proti vtedajšej švajčiarskej dvojke Stanislasovi Wawrinkovi, ktorý bol pred duelom miernym outsiderom. Španiela už vtedy zradilo jeho zdravie. Počas náročného stretnutia začal mať bolesti chrbta a aj napriek všemožnej snahe jeho terapeuta jednoducho nemohol podať stopercentný výkon, čo sa samozrejme podpísalo pod jeho prehru.




Rok 2015 nepriniesol žiadnu zmenu. Nadal v Austrálii vypadol ešte skôr ako pred dvanástimi mesiacmi a to dosť nečakaným štýlom. Inkasovaný kanár jeho nálade určite nepomohol, pričom to definitívne vyzerá tak, že sa so svojimi zdravotnými problémami ešte stále úplne nerozlúčil, čo môže mať za následok ďalší úpadok jeho formy.


Sezóna 2014 v znamení problémov







Nadala jeho zdravie zradilo už v roku 2012, na vtedajšom Wimbledone ho už v druhom kole senzačne vyradil Čech Lukáš Rosol, ktorý bol v tom čase svetovou stovkou a v hlavnej súťaži nikdy predtým vo svojej kariére nepôsobil. Španiel kvôli problémom s kolenom odriekol svoju účasť na letnej olympiáde v Londýne a napokon sa nezúčastnil na žiadnom z turnajov v USA vrátane US Open. O rok neskôr sa síce vrátil s úspechmi, triumfoval práve na US Open a dostal sa aj na post svetovej jednotky, no sezóna 2014 všetko opäť zmenila.


Po tom, čo mal zdravotné problémy v Austrálii, si Nadal oddýchol, no ani jeho návrat na jeho obľúbené antukové kurty nebol veľmi úspešný. Neskôr však  vyhral svoj deviaty titul na French Open, no to bol jeho posledný veľký triumf. Na Wimbledone skončil vo štvrtom kole na rakete Nicka Kyrgiosa. Neskôr sa začal trápiť so zranením zápästia, ktoré mu zabránilo v účasti na niekoľkých turnajoch. Počas svojho návratu na China Open prehral so Slovákom Martinom Kližanom. V Šanghaji mal španielsky tenista ťažkosti so slepým črevom a neskôr ohlásil, že vynechá zvyšok sezóny.




Čo prinesie tento rok?



Športový redaktor Simon Briggs zo známych novín The Telegraph vo svojom komentári po prehre Nadala s Berdychom v Melbourne upozornil, že nie je možné nevšimnúť si Španielove ťažkosti na kurte. Vo všeobecnosti sa hráči po prehrách podľa neho nemajú sťažovať na svoje zranenia, no Nadal počas duelu očividne potreboval lieky proti bolesti a to podľa Briggsa veľa naznačuje.
Denník USA Today zašiel ešte ďalej a špekuluje nad tým, či sa už naozaj začal úpadok Nadala ako špičkového tenistu, pričom narážal hlavne na jeho neistotu priamo na kurte. Má ešte čo ponúknuť?


Nadal patri dlhodobo medzi filantropov. Založil aj vlastnú charitu s názvom Fundación Rafa Nadal a je aj súčasťou tímu PokerStars, s ktorým v decembri 2013 odohral charitatívny pokerový turnaj. O Nadalovu vlastnú charitu sa stará celá jeho rodina a vzhľadom na jeho kariérne zárobky vo výške viac ako 70 miliónov amerických dolárov bez ziskov z reklamy je viac ako pravdepodobné, že tenis na chod charity a vlastných potrieb nepotrebuje. Jeho odchod zo športu by bol ale predčasný a dá sa očakávať, že práve sezóna 2015 všetkým o ďalšom vývoji veľa napovie.

Predchádzajúci článok

Futbal v spodnej bielizni

Nasledujúci článok

Arsenal doma podľahol Watfordu