Sobota, 20. apríl 2024
Oblačno  7,6 °C
Mimoriadne správy

Portál slovensko.sk má nové funkcie, o ktoré Slováci žiadali v používateľskom prieskume

 Webnoviny  26. september 2018  87  
Portál slovensko.sk má nové funkcie, o ktoré Slováci žiadali v používateľskom prieskume

BRATISLAVA 26. septembra (WebNoviny.sk) - Portál slovensko.sk dostal nové funkcie, ktoré žiadali občania v používateľskom prieskume. Informovala o tom Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby (NASES).

Zmeny v oblasti e-mailov


Jedným z podstatných vylepšení je aj možnosť preposlať si správu na e-mail. "Každú prečítanú správu môžete z elektronickej schránky preposlať. Aktuálne viete správu odoslať na jednu e-mailovú adresu. Kvôli jednoduchšej čitateľnosti sa elektronické dokumenty zasielajú do e-mailovej schránky bez elektronických podpisov," uviedla NASES.

Agentúra odporúča pred odoslaním e-mailu zistiť, aký veľkostný limit na prijímanie správ má e-mailová schránka, na ktorú chce občan správu odoslať. Ak bude menší ako limit stanovený v elektronickej schránke, čiže 14 MB, správa sa neprepošle.

Odporúčame:
Minister Kažimír hľadá náhradu za Imreczeho, opozíciou kritizovaný Makó to však nebude

Mení sa aj spôsob práce so súbormi v elektronickej schránke, aby používateľ mohol prehľadnejšie pracovať aj s podpísanými súbormi zasielanými z úradov.

Náhľad dokumentu v správe je možné podľa potreby skryť. Novinkou je aj prehľad o tom, ktorý súbor je podpísaný, s prehľadnejšími informáciami o podpisoch. Nie je tak už potrebné použiť samostatnú aplikáciu D.Viewer pre zobrazovanie informácií o podpísaných súboroch, ako to bolo doteraz.

NASES tiež dizajnovo upravila vytváranie nových správ. "Je graficky prívetivejšie a prehľadnejšie. Po novom môžu podpísať aj vybraný súbor z podpisových kontajnerov," vymenovala NASES novinky.

Podpisy uznajú v štátoch Únie


Zmení sa aj formát samotných podpisov. NASES zaviedla formát zaručených podpisov „ASiC“ (.asice). Nové podpisy uznajú vo všetkých členských štátoch EÚ. Taktiež všetky elektronické doručenky, potvrdenia o odoslaní, potvrdenia o úhrade a príkazy na úhradu vytvárané portálom sú už iba v tomto novom formáte. Pôvodne sa na portáli vytváral slovenský formát podpisov „XAdES_ZEP“ (.xzep, .zepx).

Orgány verejnej moci v SR, ktoré vytvárajú elektronické podpisy a pečate vo svojich vlastných systémoch prostredníctvom centrálnej elektronickej podateľne, majú už možnosť vytvárať tento nový formát od júla 2016 a postupne naň prechádzajú. Vzhľadom na množstvo elektronických systémov v organizáciách je prechod postupný.

Odporúčame:
Rekonštrukcia čakárne na Hlavnej stanici v Bratislave stála takmer milión eur, ale železnice vraj nepochybili

Pre používateľov slovensko.sk sa pri prechode na nový formát nič nezmení, s novými formátmi už od júla roku 2016 môžu pracovať rovnako, ako s formátmi XAdES_ZEP a ZEPf. Prácu s nimi umožňuje aj aplikácia D.Viewer, ktorá je súčasťou balíka klientskych aplikácií D.Suite/eIDAS.

Pôvodné slovenské formáty podpisov (.xzep, .zepx) bude možné v budúcnosti previesť do európskeho formátu zaručenou konverziou, ktorú môžu poskytovať organizácie určené zákonom o e-Governmente. Formát (.zep) je možné previesť na európsky formát aj jednoduchšou konverziou.

NASES chce do budúcnosti umožniť zasielanie SMS notifikácií na viac telefónnych čísel, pre podnikateľov prinesie možnosť podpísania toho istého dokumentu dvoma osobami či možnosť preposlania správy na iný úrad priamo zo schránky právnickej, ale aj fyzickej osoby.

Viac k témam: Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby (NASES, slovensko.sk
Zdroj: Webnoviny.sk - Portál slovensko.sk má nové funkcie, o ktoré Slováci žiadali v používateľskom prieskume © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.