Štvrtok, 18. apríl 2024
Mimoriadne správy

Centrálny register exekúcií využili tisíce Slovákov, žiadostí o lustráciu prišlo viac ako dva milióny

 Webnoviny  11. júl 2021  201  
Centrálny register exekúcií využili tisíce Slovákov, žiadostí o lustráciu prišlo viac ako dva milióny

11.7.2021 (Webnoviny.sk) - Služby centrálneho registra exekúcií využilo počas jeho päťročnej existencie 20 150 občanov. Priemerne využil každý návštevník možnosť dvoch lustrácií, teda zistení, či v ním sledovanej položke prebieha exekúcia a aké sú jej parametre.

Ako v tlačovej správe priblížila hovorkyňa Slovenskej komory exekútorov (SKE) Stanislava Kolesárová, register je prístupný aj právnickým osobám. Za päť rokov doň vstúpilo 4 073 firiem, priemerne si každá z nich zisťovala 580 prípadov.

Vyhľadávať môžu aj orgány verejnej moci


V exekučnej databáze môžu bezplatne vyhľadávať aj orgány verejnej moci. Spoločne zaznamenal centrálny register exekúcií 2 402 528 požiadaviek na lustráciu. V registri je možné vyhľadávať podľa priezviska a dátumu narodenia alebo bydliska, názvu alebo obchodného mena, IČO alebo spisovej značky súdu, ktorý udelil exekútorovi poverenie na vykonanie exekúcie.

Ak občan či firma potrebuje z registra výpis použiteľný na právne účely, môže oň požiadať v listinnej alebo elektronickej forme. O výpis doteraz požiadalo 14 367 občanov a 4 413 firiem. „Centrálny register exekúcií nájdu občania na webovej stránke www.cre.sk, kde sa môžu zaregistrovať a po uhradení administratívneho poplatku začať vyhľadávať podľa zvolených parametrov,“ priblížila Kolesárová.

Register prístupný verejnosti


Vznik centrálneho registra exekúcií schválila Národná rada SR (NR SR) v roku 2014 v rámci zákona o spotrebiteľskom rozhodcovskom konaní.

Od 1. januára 2015 sú súdni exekútori povinní zapísať do registra každú novú exekúciu, prípadne aktualizovať údaje už prebiehajúcej a neukončenej exekúcii. Zároveň musia do 14 dní vymazať z registra všetky údaje tých prípadov, ktoré boli právoplatne ukončené. Od 1. júla 2016 je register prístupný verejnosti.

Viac k témam: CRU Centrálny register exekúcií
Zdroj: Webnoviny.sk - Centrálny register exekúcií využili tisíce Slovákov, žiadostí o lustráciu prišlo viac ako dva milióny © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.