Piatok, 29. marec 2024
Mimoriadne správy

Na Slovensku ročne diagnostikujú hypertenziu takmer 30-tisíc ľuďom, nevyhýba sa ani mladším ročníkom

 Webnoviny  17. máj 2018  668  
Na Slovensku ročne diagnostikujú hypertenziu takmer 30-tisíc ľuďom, nevyhýba sa ani mladším ročníkom

BRATISLAVA 17. mája (WebNoviny.sk) - Takmer 30-tisíc ľuďom na Slovensku ročne diagnostikujú artériovú hypertenziu, teda vysoký krvný tlak. Je to jedno z najčastejšie diagnostikovaných ochorení v krajine. Na jeho riziká každoročne upozorňujú lekári pri príležitosti Svetového dňa hypertenzie, ktorý pripadá na 17. mája.

V krajinách strednej Európy trpí hypertenziou takmer 50 percent dospelého obyvateľstva, na Slovensku sú to podľa hlavného odborníka Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky pre kardiológiu Roberta Hatalu teda zhruba dva milióny osôb.

Nevyhýba sa ani mladším ročníkom


Podľa štatistických údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) však lekári na Slovensku systematicky sledujú len zhruba 200-tisíc ľudí s hypertenziou.

Odporúčame:
Slováci v dĺžke života zaostávajú za európskym priemerom, najviac ich trápia choroby srdca a ciev

Najviac osôb s vysokým krvným tlakom žije v Košickom kraji a najmenej zase v Trnavskom. "Najrozšírenejšou skupinou, ktorá trpí hypertenziou sú ľudia od 45 do 64 rokov, no nevyhýba sa ani mladším ročníkom," vysvetlil generálny riaditeľ NCZI Peter Blaškovitš.

Podľa Hatalu práve v malom počte systematicky liečených pacientov treba hľadať hlavnú príčinu nepriaznivého postavenia Slovenska v množstve odvrátiteľných úmrtí. Pre ochorenia srdca a ciev, vrátane mozgových príhod, v krajine ročne zomrie takmer päťtisíc ľudí.

Kedy vzniká hypertenzia?


Hlavnými problémami manažmentu hypertenzie na Slovensku sú podľa odborníka epidémia obezity a nedostatok fyzickej aktivity, nedostatočné povedomie verejnosti o závažnosti krvného tlaku a nedostatočná liečebná disciplína pacientov.

Informovanosť o rizikových faktoroch vzniku hypertenzie je podľa ministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej neoddeliteľnou súčasťou prevencie. "Ministerstvo zdravotníctva plánuje aj preto na svojej pôde zriadiť Oddelenie prevencie a skríningu, čím chceme aj týmto spôsobom vyzdvihnúť dôležitosť prevencie a informovanosti v predchádzaní vzniku ochorení," vyjadrila sa ministerka.

Hypertenzia vzniká vtedy, ak je hodnota krvného tlaku vyššia ako 140/90 mmHg. U väčšiny pacientov nemá po dlhé obdobie žiadne príznaky. Okrem veku riziko hypertenzie narastá so spomínanou nadváhou či nedostatkom fyzickej aktivity. Neliečený vysoký krvný tlak má negatívny vplyv na srdce, obličky aj mozog.

Informácie agentúre SITA poskytol hovorca Národného centra zdravotníckych informácií Boris Chmel.

Viac k témam: hypertenzia, NCZI Národné centrum zdravotníckych informácií, Svetový deň hypertenzie, zdravie
Zdroj: Webnoviny.sk - Na Slovensku ročne diagnostikujú hypertenziu takmer 30-tisíc ľuďom, nevyhýba sa ani mladším ročníkom © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.