Utorok, 23. apríl 2024
Mimoriadne správy

Slnečné dni prinášajú riziká pre deti, hygienici radia ako ich chrániť

 Webnoviny  12. máj 2018  559  
Slnečné dni prinášajú riziká pre deti, hygienici radia ako ich chrániť

BRATISLAVA 12. mája (WebNoviny.sk) - Rodičia by mali dbať na to, aby ich deti počas teplých slnečných dní nosili pokrývku hlavy, kvalitné slnečné okuliare a používali krémy proti UV žiareniu s vysokým ochranným faktorom.

Chrániť sa majú aj starší ľudia


Upozorňuje na to odbor hygieny detí a mládeže Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. Varujú, že dlhší pobyt detí na priamom slnečnom svetle im môže uškodiť.

Odporúčame:
10 pravidiel, aby ste boli fit

„Deti by si mali častejšie robiť prestávky v tieni, vhodné je nosiť ľahký, vzdušný odev,“ odporúča Jana Hamade, vedúca odboru hygieny detí a mládeže Úradu verejného zdravotníctva SR. Deťom, ktoré nemajú počas horúcich slnečných dní prikrývku hlavy, hrozí úpal.

"Prejavuje sa zvýšenou teplotou, bolesťami hlavy, povrchným zrýchleným dýchaním, rýchlym pulzom a nevoľnosťou až zvracaním. Pred slnkom je dôležité chrániť okrem detí aj starších ľudí či osoby s kardiovaskulárnymi ochoreniami, vysokým krvným tlakom, poruchou termoregulácie či so závažným hormonálnym ochorením,“ dopĺňa Hamade.

Chlapci sú náchylnejší k úrazom


Dôležitý je tiež pravidelný pitný režim v menších dávkach. Vodu treba piť aj vtedy, keď nepociťujeme smäd. Najvhodnejšie sú vlažné nápoje a ideálna je voda, do pitného režimu sa nezapočítavajú sladené nápoje.

Teplé počasie však so sebou nesie aj inú nástrahu, a tou sú úrazy. „Je nevyhnutné dbať na to, aby dieťa nosilo chrániče na rukách a nohách pri korčuľovaní, bezpečnostnú prilbu pri bicyklovaní a korčuľovaní a aby dodržiavalo pravidlá cestnej premávky. Pri rôznych druhoch vodných športov by dieťa nikdy nemalo podceňovať svoje fyzické sily,“ hovorí Hamade s tým, že následky úrazov v niektorých prípadoch predstavujú pre dieťa i doživotný zdravotný hendikep.

Chlapci sú všeobecne náchylnejší k častejším a závažnejším úrazom než dievčatá. To platí pre všetky typy úrazov a všetky vekové kategórie, okrem detí od narodenia do jedného roka.

Viac k témam: slnko, zdravie
Zdroj: Webnoviny.sk - Slnečné dni prinášajú riziká pre deti, hygienici radia ako ich chrániť © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.