Piatok, 29. marec 2024
Zamračené  13,5 °C
Mimoriadne správy

Do moravských hôr sa vrátila vlčia svorka zo Slovenska, podľa zoológa môžu za to tri dôvody

 Webnoviny  22. apríl 2018  331  
Do moravských hôr sa vrátila vlčia svorka zo Slovenska, podľa zoológa môžu za to tri dôvody
BRATISLAVA 22. apríla (WebNoviny.sk) – Vlci zo Slovenska sa vrátili do oblasti moravských Beskýd. Po takmer dvoch desaťročiach sa na česko-slovenskom pomedzí opäť pohybuje vlčia svorka.

Potvrdil to systematický monitoring veľkých šeliem, ktorý uskutočnilo hnutie DUHA. Fotopasce a stopovanie potvrdili výskyt troch vlkov počas zimy v Chránenej krajinnej oblasti Beskydy.

Odporúčame:
Kto môže za katastrofálny stav slovenských lesov? Lesníci protestujú

„Tento nečakane pozitívny trend majú na svedomí zrejme tri dôvody. Jedným je celoročná ochrana vlka na väčšine územia v pôsobnosti Správy Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Kysuce. Druhým zrejme to, že v poľovnej sezóne 2017/2018 nebol legálne ulovený žiaden vlk v územnej pôsobnosti Správy CHKO Kysuce a ani v priľahlých veľkoplošných chránených územiach Malá Fatra a CHKO Horná Orava. Tretím dôvodom je, že na území Poľska a Českej republiky je vlk celoročne chránený," vysvetlil Peter Drengubiak, zoológ zo správy CHKO Kysuce.

Zároveň vyzdvihol predačný potenciál vlka pri regulácii premnoženej raticovej zveri, čo v súčasnosti, keď sa africký mor ošípaných objavil i na Morave, nadobúda úplne iný rozmer.

Odporúčame:
Slovenská orlica Zora navštívila od leta už šiestu krajinu, je v Rumunsku

Ako povedal Michal Bojda z hnutia DUHA, celý minulý rok sa v Javorníkoch medzi Slovenskom a Českom pohybovala jedna vlčica. Na jeseň sa k nej pridali ďalší dvaja dospelí jedinci a teraz tvoria malú trojčlennú svorku, ktorá sa pohybuje od Makova na Slovensku až po Pulčín na Morave.

V Beskydoch a na Kysuciach na česko-slovenskom pomedzí sa tiež pohybuje minimálne 11 dospelých rysov a päť mláďat. Jedného medveďa zachytili fotopasce v Javorníkoch koncom marca.

Viac k témam: enviromentalistika, Morava, vlk
Zdroj: Webnoviny.sk - Do moravských hôr sa vrátila vlčia svorka zo Slovenska, podľa zoológa môžu za to tri dôvody © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.