Utorok, 19. marec 2024
Mimoriadne správy

Sýrska vláda obnovila ofenzívu proti Islamskému štátu v Damasku, chce získať späť hlavné mesto

 Webnoviny  21. máj 2018  263  
Sýrska vláda obnovila ofenzívu proti Islamskému štátu v Damasku, chce získať späť hlavné mesto

BEJRÚT 21. mája (WebNoviny.sk) - Sýrske vládne jednotky v pondelok napoludnie obnovili svoju ofenzívu proti extrémistickej skupine Islamský štát (IS) na juhu hlavného mesta Damask.

Z oblasti evakuovali skupinu civilistov


Stalo sa tak po tom, čo z oblasti evakuovali skupinu civilistov, informovala štátna televízia s odvolaním sa na nemenovaného vojenského predstaviteľa.

V južnej mestskej časti Hadžár al-Aswád platilo prímerie, ktoré malo v nedeľu v noci umožniť odchod skupine žien, detí a starších ľudí. Po tom, ako prímerie napoludnie prestalo platiť, vládne sily obnovili svoje operácie ako v spomínanej mestskej časti, tak aj v palestínskom utečeneckom tábore Jarmúk.

Odporúčame:
USA chcú podľa Lavrova preklesliť mapu Blízkeho východu a rozdeliť Sýriu, dôkazy však neponúkol

Televízia uviedla, že už krátko pred poludním zasiahli zostávajúce mestské časti pod kontrolou IS vojenské lietadlá a armáda v nich začala útočiť a pomaly postupovať.

Bojovníci zapálili svoje pracovne a autá


Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR), mohli z Jarmúku a neďalekej mestskej časti al-Tadamon odísť niektorí bojovníci IS. Štátne médiá však akúkoľvek dohodu s militantmi o ich evakuácii popreli.

Odporúčame:
Sýrska protivzdušná armáda zostrelila rakety mieriace na leteckú základňu

SOHR v pondelok uviedlo, že v nedeľu večer z mesta odišla ďalšia skupina militantov aj ich rodín a smerovali na východ k Sýrskej púšti. Ako tiež dodalo, bojovníci IS zapálili svoje pracovne a autá, aby vládne sily nemohli zadržať ich zariadenie alebo dokumenty.

Ozbrojené sily prezidenta Baššára al-Asada spustili ofenzívu proti militantom zhruba pred mesiacom. Dobytie južných častí Damasku by znamenalo, že celé hlavné mesto sa prvý raz od začiatku vojny v roku 2011 dostane pod kontrolu vlády.

Viac k témam: Damask, Islamský štát, Sýria
Zdroj: Webnoviny.sk - Sýrska vláda obnovila ofenzívu proti Islamskému štátu v Damasku, chce získať späť hlavné mesto © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.