Utorok, 16. apríl 2024
Mimoriadne správy

Trump odpovedal na možné zrušenie summitu s KĽDR s chladnou hlavou, čaká na oficiálne stanovisko

 Webnoviny  16. máj 2018  359  
Trump odpovedal na možné zrušenie summitu s KĽDR s chladnou hlavou, čaká na oficiálne stanovisko

WASHINGTON 16. mája (WebNoviny.sk) - Biely dom v stredu reagoval s pokojom na prekvapivé nové informácie z najvyšších miest Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR), že krajina zvažuje zrušiť nadchádzajúci summit so Spojenými štátmi.

Nemajú oficiálne stanovisko


"Ak sa chcú stretnúť, budeme pripravení. A ak sa nechcú, je to tak v poriadku," vyhlásila hovorkyňa Bieleho domu Sarah Huckabee Sandersová. Ako neskôr povedal prezident Donald Trump, Spojené štáty stále dúfajú, že sa summit uskutoční.

Severná Kórea podľa neho Washington oficiálne neinformovala o tom, že by hrozilo zrušenie summitu. "Nič sme nevideli, nič sme nepočuli. Uvidíme, čo sa stane," povedal Trump.

KĽDR v utorok náhle vyhlásila, že ruší schôdzku vysokopostavených predstaviteľov Severnej a Južnej Kórey, ktorá sa mala konať v stredu, a zvažuje aj zrušenie summitu so Spojenými štátmi, ktorý bol plánovaný na 12. júna a mal sa uskutočniť v Singapure. Dôvodom je konanie dvojtýždňového spoločného vojenského cvičenia armád Južnej Kórey a Spojených štátov, ktoré prebieha od piatku.

Kritika požiadaviek medzinárodného spoločenstva


Informovala o tom Kórejská ústredná tlačová agentúra (KCNA), ktorá je oficiálnym tlačovým orgánom severokórejského režimu. Tá neskôr priniesla aj stanovisko severokórejského ministerstva zahraničných vecí, podľa ktorého krajina nemá záujem o summit, ak je jeho cieľom len prinútiť KĽDR zbaviť sa svojich jadrových zbraní.

Ministerstvo kritizovalo aj požiadavky zo strany medzinárodného spoločenstva, aby sa krajina vzdala nielen jadrových, ale aj biologických a chemických zbraní.

Odporúčame:
KĽDR oznámila prekvapivý zvrat, ruší schôdzku s Južnou Kóreou a zvažuje zrušenie summitu s USA

"Už nás nezaujíma rokovanie, ktorého jediným cieľom je zahnať nás do kúta s jednostrannou požiadavkou, ktorá spočíva v tom, aby sme sa vzdali našich rakiet. Takéto správanie by nás prinútilo premyslieť si, či budeme súhlasiť so summitom medzi Severnou Kóreou a USA," uvádza sa v stanovisku severokórejského ministerstva zahraničných vecí.

Zo strany KĽDR ide o prekvapivý zvrat, keďže Pchjongjang už od februárovej zimnej olympiády v Južnej Kórei vysielal množstvo pozitívnych signálov smerom k Južnej Kórei aj Spojeným štátom a ešte v utorok ráno informoval o najnovších podrobnostiach plánovaného odstavenia a likvidácie svojho komplexu na testovanie jadrových zbraní.

Viac k témam: jadrové zbrane, Južná Kórea, Kim Čong-un, KĽDR Kórejská ľudovodemokratická republika, Severná Kórea, summit, USA
Zdroj: Webnoviny.sk - Trump odpovedal na možné zrušenie summitu s KĽDR s chladnou hlavou, čaká na oficiálne stanovisko © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.