Sobota, 20. apríl 2024
Mimoriadne správy

Severokórejské jadrové testy poškodili horu Mantapsan, stala sa nebezpečnou

 Webnoviny  26. apríl 2018  321  
Severokórejské jadrové testy poškodili horu Mantapsan, stala sa nebezpečnou

PEKING 26. apríla (WebNoviny.sk) - Hora Mantapsan, ktorá sa nachádza nad severokórejským komplexom využívaným na testovanie jadrových zbraní, sa pod vplyvom výbuchov čiastočne zosunula. Stala sa tak nebezpečnou pre ďalšie podzemné testy a zvýšila aj možnosť úniku radiácie na povrch. Vyplýva to zo štúdie čínskych geológov.

Odporúčame:
Spojené štáty a ich spojenci privítali zastavenie jadrových testov v KĽDR

Zistenia čínskych vedcov tak postavili do nového svetla oznámenie severokórejského lídra Kim Čong-una, že jeho krajina sa vzdá testovania jadrových zbraní. Jadrové explózie sprevádza obrovské uvoľňovanie tepla a energie a doteraz najväčší nukleárny test z uplynulého septembra zjavne narušil celkovú stabilitu testovacieho komplexu.

Severná Kórea v sobotu oznámila, že zastavila jadrové a raketové testy a plánuje tiež zatvoriť svoj jadrový testovací komplex. Americký prezident Donald Trump to privítal ako "veľký pokrok". V piatok sa Kim prvý raz stretne s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom. Hlavnou témou bude práve jadrové odzbrojenie.

Viac k témam: Čína, hora Mantapsan, jadrové testy, jadrové zbrane, Kim Čong-un, KĽDR Kórejská ľudovodemokratická republika, Severná Kórea
Zdroj: Webnoviny.sk - Severokórejské jadrové testy poškodili horu Mantapsan, stala sa nebezpečnou © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.