Utorok, 16. apríl 2024
Mimoriadne správy

Baskickí separatisti z ETA sa ospravedlnili za spáchané zločiny, útoky by sa nemali opakovať

 Webnoviny  20. apríl 2018  473  
Baskickí separatisti z ETA sa ospravedlnili za spáchané zločiny, útoky by sa nemali opakovať

MADRID 20. apríla (WebNoviny.sk) - Separatistická skupina ETA sa ospravedlnila za utrpenie, ktoré spôsobila svojím ozbrojeným bojom za nezávislosť Baskicka. Zároveň prisľúbila, že sa už k násiliu nevráti.

V stanovisku zverejnenom v piatok v baskických novinách Beria a Gara ETA priznala "priamu zodpovednosť za bolesť" spôsobenú útokmi a vyhlásila, že sa to už nebude opakovať. "Je nám to skutočne ľúto," uviedla skupina vo vyhlásení.

Odporúčame:
Puigdemont vidí vo svojom prepustení šancu na dialóg, Španielsko potrebuje politické opatrenia

Baskicko a jeho sloboda (ETA) je zodpovedné za smrť viac než 800 ľudí, ktorí sa stali obeťami násilného boja baskických separatistov za nezávislosť.

Po viac než 40 rokoch sa ETA v roku 2011 vzdala bombových a ozbrojených útokov, pričom minulý rok sa vzdala aj všetkých zbraní. V stredu skupina informovala, že v prvý májový týždeň oznámi svoje úplné rozpustenie.

Viac k témam: ETA Baskicko a jeho sloboda, Španielsko
Zdroj: Webnoviny.sk - Baskickí separatisti z ETA sa ospravedlnili za spáchané zločiny, útoky by sa nemali opakovať © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.