Piatok, 19. apríl 2024
Mimoriadne správy

Puigdemont vidí vo svojom prepustení šancu na dialóg, Španielsko potrebuje politické opatrenia

 Webnoviny   7. apríl 2018  339  
Puigdemont vidí vo svojom prepustení šancu na dialóg, Španielsko potrebuje politické opatrenia

BERLÍN 7. apríla (WebNoviny.sk) - Bývalý katalánsky prezident Carles Puigdemont v sobotu vyzval španielsku vládu na ďalšie rozhovory o oddelení Katalánska od Španielska. Urobil tak deň po tom, ako ho prepustili z nemeckej väzby.

Politik novinárom povedal, že rozhodnutie nemeckého súdu, ktorý ho nepošle do Španielska v súvislosti s obvineniami z rebélie, je jasným znakom toho, že na zmiernenie politického konfliktu v jeho krajine "je potrebný dialóg".

"Dúfam, že táto situácia pomôže španielskym úradom pochopiť, že sú potrebné politické opatrenia," povedal na tlačovej konferencii v Berlíne. "Otvára sa tak nová príležitosť na dialóg," dodal.

Odporúčame:
Juhokórejskú exprezidentku odsúdili za korupciu, Pak Kun-hje sa označuje za obeť komplotu

Exprezident opustil väzenie v piatok po tom, ako zaplatil kauciu 75-tisíc eur. Schleswigský súd uviedol, že ho nevydá do Španielska v súvislosti s obvineniami z rebélie. Môžu ho však poslať do rodnej krajiny pre zneužívanie verejných prostriedkov, ktorého sa údajne dopustil počas organizácie minuloročného referenda o nezávislosti Katalánska od Španielska.

Politik povedal, že ak ho Nemci nepošlú do Španielska, vráti sa do Belgicka, kam ušiel po referende. Puigdemonta zadržali v Nemecku na základe španielskeho zatykača po tom, ako sa 25. marca snažil dostať z Fínska do Belgicka.

Viac k témam: Carles Puigdemont, Katalánsko, Nemecko, prepustenie z väzby, Španielsko
Zdroj: Webnoviny.sk - Puigdemont vidí vo svojom prepustení šancu na dialóg, Španielsko potrebuje politické opatrenia © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.