Piatok, 19. apríl 2024
Mimoriadne správy

Šátorovci obete poliali Savom či pomleli mlynčekom na mäso, vinu priznal okrem Čontyho aj Bugi

 Webnoviny  17. máj 2018  383  
Šátorovci obete poliali Savom či pomleli mlynčekom na mäso, vinu priznal okrem Čontyho aj Bugi

BANSKÁ BYSTRICA 17. mája (WebNoviny.sk) – Pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici dnes výsluchom obžalovaného Zsolta N., alias Čontyho, pokračovalo hlavné pojednávanie so zločineckou skupinou pôsobiacou v Dunajskej Strede a okolí zvanou „šátorovci“.

Pojednávanie sledoval otec zavraždených


Skupina dostala meno po Ľudovítovi Sátorovi, ktorého nakoniec zavraždili vlastní ľudia, ale jeho telo sa nenašlo. Väčšine z nich prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry kladie za vinu trestný čin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

Po tom, ako vinu podľa obžaloby v úvode procesu priznal 43-ročný Čonty, dnes tak urobil aj 46-ročný Juraj B., zvaný Bugi. Čiastočné priznanie vyslovil aj Kristián K, ale iba v tom, že bol členom zločineckej skupiny, v ďalších troch bodoch obžaloby sa cíti nevinný.

Senát ich vyhlásenie prijal a dokazovanie sa bude vykonávať iba v otázke trestu. Aj tretí deň pojednávania sledoval otec zavraždených zápasníkov Szilárda a Csabu Raiszovcov.

Predstierali policajnú akciu


Bugi priznal členstvo v gangu a tiež podiel na dvoch vraždách. Spolu so Šátorom, Čontym a ďalšími členmi gangu sa Bugi podieľal v apríli 2007 na vražde istého muža. Toho sa skupina zbavila, aby nemohol vypovedať, pretože vystupoval ako „biely kôň“ v prípade podvodov s DPH, ktoré šátorovci páchali.

Bugi asistoval aj pri vražde Vojtecha Ecsiho, člena konkurenčnej skupiny „pápayovci“ a jeho ochrankára Branislava Kotlana. K vražde došlo začiatkom apríla 2003 v bratislavskej mestskej časti Vrakuňa. Informácie o pohybe Ecsiho mali dostať od policajta Borisa D., ktorý je tiež medzi obžalovanými.

Odporúčame:
Začalo sa hlavné pojednávanie so zločineckou skupinou šátorovci, Čonty priznal štyri vraždy

Podrobnejšie o tom vypovedal práve Čonty, ktorý uviedol, že Šátor svojich zvolal k obci Orechová Potôň a tam im rozdal zbrane a úlohy. Mali na sebe čierne overaly a kukly a autami zablokovali Ecsiho auto, pričom predstierali, že ide policajnú akciu.

Zajatec sa nebránil


Ecsiho vodič však pascu odhalil a začal cúvať, pričom došlo k prestrelke. Pri nej utrpel vodič smrteľné zranenia. Pri akcii zahynul aj jeden z členov gangu. Pápayovca Ecsiho potom spútali a strčili do kufra auta. Čonty povedal, že zajatec sa ani nebránil, lebo si myslel, že ide o policajný zásah.

Ecsiho potom previezli k pásu stromov medzi obcami Tomášikovo a Trstice, kde ho následne lanom zaškrtili. Medzitým časť partie vykopala hrob, do ktorého telo položili. Išlo o hrob, v ktorom bolo už predtým telo iného zavraždeného muža. Podľa Čontyho poliali telá chemikáliou Savo.

Desiatky obetí


Skupina páchala násilnú a ekonomickú trestnú činnosť v Dunajskej Strede, v okresoch Galanta a Komárno, ale aj na iných miestach na území Slovenska a Maďarska od roku 1999 až do roku 2010. Údajne zakladateľ gangu Ľudovít Šátor bol objednávateľom popravy desiatich členov konkurenčnej skupiny „pápayovci“, ku ktorej došlo v marci 1999 v bare Fontána v Dunajskej Strede.

Šátorovci majú na svedomí aj svojho člena Andreja Reisza, ktorého najprv zastrelili, potom rozštvrtili a pomleli mlynčekom na mäso. Podľa svedectva jedného z členov gangu z prípravného konania šátorovci pripravili o život približne päťdesiat ľudí. Pojednávanie pokračuje v utorok 22. mája výsluchom ďalších obžalovaných. Šesť z nich je vo väzbe, jedného stíhajú na slobode.

Viac k témam: mafia, sátorovci, Špecializovaný trestný súd SR, súd
Zdroj: Webnoviny.sk - Šátorovci obete poliali Savom či pomleli mlynčekom na mäso, vinu priznal okrem Čontyho aj Bugi © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.