Utorok, 19. marec 2024
Malá oblačnosť  -3,5 °C
Mimoriadne správy

Hospodárska a sociálna rada vyhovela Sociálnej poisťovni pri ročnom zúčtovaní sociálnych odvodov

 Webnoviny  21. máj 2018  330  
Hospodárska a sociálna rada vyhovela Sociálnej poisťovni pri ročnom zúčtovaní sociálnych odvodov

BRATISLAVA 21. mája (WebNoviny.sk) - Hospodárska a sociálna rada SR v pondelok odsúhlasila návrh novely zákona o sociálnom poistení, ktorou sa má od roku 2021 na Slovensku zaviesť ročné zúčtovanie sociálnych odvodov.

Tento proces by mala vykonávať Sociálna poisťovňa, pričom prvýkrát by sa tak malo stať v roku 2022 za rok 2021. Ministerstvo práce tak vyhovelo zásadným pripomienkam Sociálnej poisťovne, ktorá nesúhlasila s tým, aby sa zaviedlo ročné zúčtovanie sociálnych odvodov už od budúceho roka.

Zmení sa polovica všetkých systémov


"Akceptovali sme účinnosť toho zákona od roku 2021 vzhľadom na to, že subdodávatelia pre Sociálnu poisťovňu musia dovtedy zabezpečiť zmenu systémov," povedal po rokovaní tripartity minister práce a sociálnych vecí Ján Richter. Upozornil na to, že pri zavedení ročného zúčtovania sociálnych odvodov sa musí meniť vyše polovica všetkých systémov.

Odporúčame:
Pellegriniho vláda navrhuje pridať nový jednorazový sviatok, zamestnávatelia zásadne nesúhlasia

Poistné na sociálne poistenie by sa tak malo od začiatku roka 2021 platiť vo forme preddavkov, ktoré sa v ďalšom roku ročne zúčtujú podľa skutočných príjmov zamestnanca a podnikateľa za predošlý rok. Výnimkou má byť úrazové a garančné poistenie.

SP má ročné zúčtovanie každoročne vykonávať do 30. septembra kalendárneho roka nasledujúceho po kalendárnom roku, za ktorý sa robí ročné zúčtovanie. Ak má platiteľ poistného predĺženú lehotu na podanie daňového priznania, poisťovňa ročné zúčtovanie odvodov vykoná do 31. októbra daného roka.

Odobrili návrh nariadenia vlády


Ročné zúčtovanie sa bude vzťahovať na zamestnanca, povinne nemocensky a dôchodkovo poistenú samostatne zárobkovo činnú osobu a na zamestnávateľa. Ročné zúčtovanie sa nebude vzťahovať na štát, ani na dobrovoľne poistené osoby.

Odporúčame:
Prídavky na deti vyplácané z Rakúska na Slovensko majú klesnúť o vyše tretinu

Tripartita tiež odobrila návrh nariadenia vlády, ktorým sa ustanovuje výška finančného príspevku na poskytovanie sociálnej služby v zariadeniach podmienených odkázanosťou na rok 2019. Ako uviedol minister práce Ján Richter, ide o valorizáciu prostriedkov, ktoré pôjdu na oblasť sociálnych služieb v budúcom roku.

"Pridá sa 27 miliónov eur na sociálne služby z pohľadu štátu," povedal. Upozornil na to, že sa zvyšuje objem prostriedkov pre ambulantné služby z 50 % na 66 % oproti prostriedkom, ktoré pôjdu "kamenným domom".

Viac k témam: Hospodárska a sociálna rada SR, Ján Richter, Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny SR, Sociálna poisťovňa, sociálne odvody
Zdroj: Webnoviny.sk - Hospodárska a sociálna rada vyhovela Sociálnej poisťovni pri ročnom zúčtovaní sociálnych odvodov © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.