Utorok, 16. apríl 2024
Mimoriadne správy

Slováci podľa prieskumu preferujú trhovú ekonomiku, socialistickú ekonomiku podporujú starší

 Webnoviny  20. máj 2018  343  
Slováci podľa prieskumu preferujú trhovú ekonomiku, socialistickú ekonomiku podporujú starší

BRATISLAVA 20. mája (WebNoviny.sk) - Hoci nostalgia Slovákov za životom v socializme pretrváva, ekonomický model z tých čias za najlepšie riešenie nepovažujú.

Podľa prieskumu agentúry Focus pre Konzervatívny inštitút M. R. Štefánika z apríla tohto roka, totiž sedem z desiatich ľudí preferuje niektorú z foriem trhovej ekonomiky. Aj medzi nimi však prevažuje názor, že štát by mal do ekonomiky zasahovať a výrazne ju ovplyvňovať.

Ľuďom sa lepšie žilo pred rokom 1989


Na otázku, akej ekonomike by ľudia dali prednosť, označilo 38,6 % opýtaných sociálno-trhovú ekonomiku, kde štát do značnej miery ovplyvňuje hospodárstvo. Ekonomiku voľného trhu s minimálnymi zásahmi štátu si zvolilo 31,4 % respondentov a socialistickú ekonomiku, aká u nás bola pred rokom 1989, by presadzovalo 17,3 % opýtaných.

Vyše 40 % účastníkov prieskumu si pritom myslí, že ľuďom sa žilo lepšie pred rokom 1989, tretina má opačný názor a vyše 16 % sa domnieva, že sa žilo rovnako, ako sa žije dnes.

Voľný trh preferujú mladí


Socialistická ekonomika má nadštandardnú podporu medzi staršími ľuďmi. Volilo by ju vyše 35 % ľudí starších ako 65 rokov a takmer 26 % ľudí vo veku 55 až 64 rokov. Takisto ju preferuje 27 % ľudí so základným vzdelaním, vyše 34 % nekvalifikovaných manuálnych pracovníkov a takmer 34 % dôchodcov. Voľný trh zase preferujú mladí. Vo veku 15 až 24 rokov ju zvolilo až 45 % opýtaných, vo veku od 25 do 34 rokov vyše 42 %. Tento typ hospodárstva má tiež najvyššiu podporu vysokoškolsky vzdelaných ľudí s podielom 37,4 %, podnikateľov s 54,2 %, študentov s 48,9 % a tvorivých odborných pracovníkov s podielom 46 %.

Prieskum urobila agentúra Focus pre Konzervatívny inštitút M. R. Štefánika v apríli 2018 na vzorke 1 046 respondentov starších ako 15 rokov.

Viac k témam: ekonomika, ekonomika SR, prieskum
Zdroj: Webnoviny.sk - Slováci podľa prieskumu preferujú trhovú ekonomiku, socialistickú ekonomiku podporujú starší © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.