Piatok, 29. marec 2024
Mimoriadne správy

USA a Čína sa dohodli na podstatnej redukcii amerického obchodného deficitu

 Webnoviny  20. máj 2018  269  
USA a Čína sa dohodli na podstatnej redukcii amerického obchodného deficitu

WASHINGTON 20. mája (WebNoviny.sk) - USA a Čína sa dohodli, že prijmú opatrenia, ktoré "podstatne zredukujú" americký masívny obchodný schodok voči Číne.

Vláde prezidenta Donalda Trumpa sa však nepodarilo Peking presvedčiť, aby sa zaviazal ku konkrétnemu číselne stanovenému cieľu. Predpokladá sa ale, že rokovania, ktoré trvali od štvrtka do soboty, pomohli aspoň trochu zmierniť napätie medzi dvoma najväčšími ekonomikami sveta.

Odporúčame:
Čína nechce obchodnú vojnu s USA, je však odhodlaná brániť svoje záujmy

Vo vyhlásení sa Peking zaviazal "významne zvýšiť" nákupy amerických tovarov a služieb a uviedol, že toto zvýšenie "vyhovie rastúcej spotrebe čínskeho ľudu a nutnosti vysoko kvalitného ekonomického rozvoja". Vyhlásenie však neobsahuje sumu v dolároch, o ktorú by Čína mohla zväčšiť nákupy amerických produktov. Šéf americkej Národnej ekonomickej rady Lawrence Kudlow v piatok novinárom povedal, že "dobrý číslom" je redukcia obchodného deficitu prinajmenšom o 200 mld. USD do roku 2020. Vlani bol schodok USA v obchode s tovarmi voči Číne na rekordnej úrovni 375 mld. USD.

Viac k témam: Čína, medzinárodný obchod, USA
Zdroj: Webnoviny.sk - USA a Čína sa dohodli na podstatnej redukcii amerického obchodného deficitu © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.