Streda, 24. apríl 2024
Mimoriadne správy

Spor medzi trnavskou automobilkou a odbormi bude riešiť sprostredkovateľ, hrozí aj ostrý štrajk

 Webnoviny  26. apríl 2018  395  
Spor medzi trnavskou automobilkou a odbormi bude riešiť sprostredkovateľ, hrozí aj ostrý štrajk

BRATISLAVA 26. apríla (WebNoviny.sk) - Odborová organizácia ZO OZ KOVO PCAS v trnavskej automobilke už od začiatku tohto týždňa pozná meno prideleného sprostredkovateľa, ktorý má pomôcť vyriešiť spor v kolektívnom vyjednávaní medzi odborovou organizáciou a zamestnávateľom PCA Slovakia.

Stretnutie so sprostredkovateľom


Sporným bodom, na ktorom sa nevedia obe strany dohodnúť, je všeobecné zvýšenie základných miezd zamestnancov. Odbory sa majú so sprostredkovateľom stretnúť 3. mája. Informoval o tom vo štvrtok podpredseda ZO OZ KOVO PCAS František Gajdoš v tlačovej správe.

Zároveň dodal, že zástupcovia zamestnancov sú ochotní rokovať a hľadať dohodu. Pokiaľ sa to však nepodarí a ani konanie za účasti sprostredkovateľa nebude úspešné, odbory sú pripravené na vyhlásenie ostrého štrajku.

Majú najnižšie mzdy


Trnavská automobilka má podľa odborárov jednoznačne najnižšie mzdy vo výrobnej sfére spomedzi troch aktuálne produktívnych slovenských automobiliek.

Odporúčame:
Automobilka Kia Motors Slovakia sa dohodla s odbormi, zvýši mzdy a zavedie dodatkovú dovolenku

"Nástupná mzda výrobného pracovníka je na úrovni 697 eur v hrubom a keďže PSA (opäť ako jediná) zatiaľ nemá transparentný a fungujúci systém tarifných tried, ktorý by reflektoval lojalitu a výkonnosť zamestnancov, je len veľmi malá šanca posunúť sa vyššie. Dnes je realitou, že zamestnanci, ktorí v podniku pracujú 10 - 12 rokov, dostávajú výplatu menšiu ako 700 eur v čistom," informujú zástupcovia zamestnancov.

Odborári zároveň dodávajú, že v Trnave je nezamestnanosť nižšia ako 2 %, a preto sú presvedčení, že: "Navýšenie miezd, ktoré navrhujeme, je nielen potrebné, ale doslova nevyhnutné." Odborová organizácia požaduje zvýšenie miezd na úrovni 10 % pre všetkých zamestnancov.

Alarmujúce pracovné podmienky


Rovnako pracovné podmienky označili odborári za alarmujúce. Vysoká vyťaženosť výrobných pracovníkov spôsobená neustálou optimalizáciou, často nevhodné správanie riadiacich pracovníkov, šetrenie na bežných pracovných, ale aj na ochranných pomôckach majú byť podľa odborovej organizácie realitou dneška.

Proces znižovania nákladov má zas, naopak, stále pokračovať. Najnovšie chce podľa podpredsedu ZO OZ KOVO PCAS zamestnávateľ, aby si zamestnanci sami odnášali odpadky zo smetných košov na linkách a menili si odpadové vrecia, čo donedávna robila externá firma, ktorá má na starosti upratovanie a čistenie.

„Sme presvedčení, že nami navrhované navýšenie miezd je reálne a nijako neohrozí konkurencieschopnosť trnavskej automobilky. Skupine PSA sa darí, o čom hovoria aj rekordné výsledky z posledného roka. Vďaka nim si šéf koncernu p. Tavarez zvýšil svoj príjem medziročne o 1 milión eur, čo je takmer o 20 %. Na porovnanie firma ponúka výrobným pracovníkom v Trnave navýšenie o 27 eur brutto, čo je cca 3,6 - 3,8 %,“ uzavreli odborári.

Viac k témam: mzdy, odbory, OZ KOVO, PSA Peugeot Citroën Slovakia, štrajk, Trnava
Zdroj: Webnoviny.sk - Spor medzi trnavskou automobilkou a odbormi bude riešiť sprostredkovateľ, hrozí aj ostrý štrajk © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.