Piatok, 29. marec 2024
Mimoriadne správy

Hygienici upozorňujú na nebezpečné farby na tetovanie, obsahujú uhľovodíky aj ťažké kovy

 Webnoviny  20. apríl 2018  788  
Hygienici upozorňujú na nebezpečné farby na tetovanie, obsahujú uhľovodíky aj ťažké kovy

BRATISLAVA 20. apríla (WebNoviny.sk) - Úrad verejného zdravotníctva SR upozorňuje na viaceré nebezpečné kozmetické výrobky, konkrétne na farby na tetovanie, ktoré nahlásili do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) kontrolné orgány vo Švédsku a v Taliansku. Agentúru SITA o tom informoval hlavný hygienik Ján Mikas.

Ide o farby na tetovanie Pure Bright Red a Red wine značky BioTouch USA. Nahlásená je výrobná dávka Best by 07/30/17 farby Pure Bright Red a výrobná dávka LOT 9RM farby Red Wine.

Odporúčame:
Foto: Pozor na nebezpečnú kozmetiku, make-up a púder obsahovali vlákna azbestu

Ďalšie nahlásené farby sú Bumble Bee výrobnej dávky batch 17. 12. 14 značky Eternal Ink, Bay Gray výrobnej dávky LOT 10-10-14 značky Eternal Ink, COCOA Bean výrobnej dávky LOT 16446 značky Eternal Ink, Dark Red výrobnej dávky X-142 značky Eternal Ink, Nocturnal Super Black výrobnej dávky Premium tatto ink, LOT 04/07/17 značky Eternal Ink, Great Wall Yellow značky World Famous Tattoo ink výrobnej dávky WFGWY 161804, Depp Magenta značky Dragon tattoo, Tribal Black výrobnej dávky LOT 006 značky Radiant Colors a Strawberry výrobnej dávky #6358Z značky Lush Color. V týchto výrobkoch sa nachádzajú aromatické amíny alebo uhľovodíky, ktoré by sa vo výrobkoch na tetovanie nemali nachádzať.

Odporúčame:
Foto: Hygienici upozorňujú na mydlá v tvare ovocia alebo zmrzliny a ďalšiu nebezpečnú kozmetiku

Vo farbách na tetovanie Dark Coffe výrobnej dávky Exp 2019/12/08 značky Goochie, Dark Coffe výrobnej dávky M323 značky Mastor, Black výrobnej dávky A01151 značky Mbs Permanent makeup zistili aj prekročené množstvo ťažkých kovov.

Uvedené výrobky nie sú v súlade s rezolúciou Rady Európy, ktorá stanovuje požiadavky a kritériá na bezpečnosť farieb na tetovanie a permanentný make up. Úrad verejného zdravotníctva varuje, že uvedené výrobky sa môžu vyskytovať aj na Slovensku.

Viac k témam: tetovanie, Úrad verejného zdravotníctva SR, zdravie
Zdroj: Webnoviny.sk - Hygienici upozorňujú na nebezpečné farby na tetovanie, obsahujú uhľovodíky aj ťažké kovy © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.