Piatok, 29. marec 2024
Mimoriadne správy

Hygienici varujú pred škodlivou kozmetikou, zistili prítomnosť nielen ťažkých kovov

 Webnoviny   7. marec 2018  511  
Hygienici varujú pred škodlivou kozmetikou, zistili prítomnosť nielen ťažkých kovov

BRATISLAVA 7. marca (WebNoviny.sk) - Úrad verejného zdravotníctva SR upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov, ktoré mu nahlásili v rámci systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) kontrolné orgány v Írsku a v Estónsku.

Ako ďalej agentúru SITA informovala Jozefína Kaššová z komunikačného referátu ÚVZ, prvým z nahlásených výrokov je paleta očných tieňov Eyeshadow palette značky The Bronze Palette. Vo výrobku bola totiž podľa ÚVZ zistená prítomnosť ťažkých kovov.

Druhým zo škodlivých výrobkov je podľa ÚVZ ceruzka a rúž na pery Lipstick & Liner od výrobcu Matte Liquid. Výrobok je balený v kartónovej škatuľke bielej a ružovej farby s obrázkom pier. Tento produkt podľa hygienikov rovnako obsahuje ťažké kovy.

Odporúčame:
Pozor na lieky z internetu, varujú pred nelegálnou online lekárňou

ÚVZ tiež upozorňuje na ochranný krém na tvár SPF 30 Haute Protection značky Lovea vyrábaný v Laboratoires Biocos vo Francúzsku. V tomto produkte totiž objavili prítomnosť látky methylisothiazolinone, čo je v rozpore s nariadením Európskeho parlamentu a Rady o kozmetických výrobkoch. "Je možné, že uvedené výrobky sa vyskytujú aj v Slovenskej republike," dodáva ÚVZ.

 

Viac k témam: škodlivá kozmetika, ÚVZ Úrad verejného zdravotníctva SR, zdravie
Zdroj: Webnoviny.sk - Hygienici varujú pred škodlivou kozmetikou, zistili prítomnosť nielen ťažkých kovov © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.