Štvrtok, 18. apríl 2024
Zamračené  8,5 °C
Mimoriadne správy

V Nitrianskom kraji sa objavil prípad nebezpečného ochorenia SARI

 Webnoviny  15. január 2018  219  
V Nitrianskom kraji sa objavil prípad nebezpečného ochorenia SARI

NITRA 15. januára (WebNoviny.sk) – Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia v Nitrianskom kraji stúpla za uplynulý týždeň o 45,9 percenta oproti 1. kalendárnemu týždňu. Objavil sa aj jeden prípad nebezpečného ochorenia SARI, a to u 64-ročnej ženy z okresu Nové Zámky. Informoval o tom Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nitre.

Odporúčame:
Vitamín C – ako ho nepoznáte

SARI je akútny respiračný syndróm. Prejavuje sa ako chrípka, no u niektorých pacientov môže mať ťažký priebeh s komplikáciami, čo sa môže končiť niekedy až smrťou. Ochorenie je infekčné, prenáša sa vzduchom. Pacienti bývajú napojení na umelú pľúcnu ventiláciu. V januári 2017 sa v Nitrianskom kraji objavilo až šesť prípadov SARI, tento rok ide zatiaľ o prvý prípad.

Lekári v Nitrianskom kraji hlásili 8594 akútnych respiračných ochorení, z toho chrípku a chrípke podobné ochorenia diagnostikovali v 1149 prípadoch. Predstavuje to nárast chrípky o 86,4 percenta oproti 1. týždňu. Najviac chorých bolo medzi deťmi do päť rokov. Priebeh ochorení bol komplikovaný u 201 osôb, z toho bolo 52,2 percenta zápalov prínosových dutín, 20,4 percenta zápalov pľúc a 27,4 percenta zápalov stredného ucha.

Viac k témam: chrípka, Nitriansky samosprávny kraj, ochorenie SARI
Zdroj: Webnoviny.sk - V Nitrianskom kraji sa objavil prípad nebezpečného ochorenia SARI © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.