Štvrtok, 28. marec 2024
Slabý dážď  7,6 °C
Mimoriadne správy

Sopka Etna sa každý rok posunie o štrnásť milimetrov k pobrežiu Stredozemného mora

 Webnoviny  24. marec 2018  524  
Sopka Etna sa každý rok posunie o štrnásť milimetrov k pobrežiu Stredozemného mora

LONDÝN 24. marca (WebNoviny.sk) - Najaktívnejšia sopka v Európe, Etna, sa pomaly kĺže smerom k moru. Vedci zistili, že celý vulkán na talianskom ostrove Sicília sa posúva ročne o 14 milimetrov smerom k pobrežiu Stredozemného mora.

Odporúčame:
Video: Sopka Sinabung prišla pri erupcii o svoj vrchol

Experti tvrdia, že situáciu bude potrebné podrobne monitorovať, pretože môže v budúcnosti predstavovať veľké nebezpečie. "Povedal by som, že momentálne nie je dôvod na paniku, ale je to niečo, na čo treba dávať pozor, najmä aby sme videli, či nedochádza k zrýchleniu tohto pohybu," uviedol vedúci autor správy Dr. John Murray pre spravodajskú stanicu BBC.

Posun (1,4 metra za storočie) sa zdá byť veľmi malý, môže mať však závažné dôsledky. Svah sopky by mohol v dôsledku tlaku zlyhať, čo spôsobí veľké zosuvy pôdy. Podľa vulkanológa môže ale trvať tisíce rokov, kým Etna dosiahne túto kritickú fázu. Britský tím výskumníkov zverejnil svoje zistenia vo vedeckom časopise Bulletin of Volcanology.

Viac k témam: Etna, sopka, Stredozemné more
Zdroj: Webnoviny.sk - Sopka Etna sa každý rok posunie o štrnásť milimetrov k pobrežiu Stredozemného mora © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.