Štvrtok, 25. apríl 2024
Mimoriadne správy

Objavili vrak lode USS Juneau, ktorú potopili japonské torpéda počas 2. svetovej vojny

 Webnoviny  20. marec 2018  166  
Objavili vrak lode USS Juneau, ktorú potopili japonské torpéda počas 2. svetovej vojny

JUNEAU 20. marca (WebNoviny.sk) - Pri Šalamúnových ostrovoch objavili vrak americkej vojnovej lode USS Juneau, ktorú v roku 1942 potopili japonské torpéda. Incident si vyžiadal stovky mŕtvych, medzi ktorými bolo aj päť bratov Sullivanovcov z Waterloo v Iowe.

Vrak našiel v sobotu pátrací tím vedený spoluzakladateľom Microsoftu Paulom Allenom. Informáciu potvrdila jeho hovorkyňa. Loď identifikovali ako USS Juneau v sobotu pomocou sonaru. V nedeľu k vraku poslali diaľkovo ovládané podvodné zariadenie, prostredníctvom ktorého sa im podarilo overiť identitu nálezu.

Odporúčame:
Video: Pri havárii vrtuľníka v New Yorku zahynuli všetci pasažieri, vyslobodil sa len pilot

Allenov tím pritom nedávno objavil aj vrak americkej lietadlovej lode, ktorá sa potopila počas druhej svetovej vojny. Loď USS Lexington sa im podarilo lokalizovať v Koralovom mori.

Viac k témam: Šalamúnové ostrovy, USS Juneau, vrak lode
Zdroj: Webnoviny.sk - Objavili vrak lode USS Juneau, ktorú potopili japonské torpéda počas 2. svetovej vojny © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.