Piatok, 29. marec 2024
Polojasno  12,6 °C
Mimoriadne správy

Vedci našli najstaršie figurálne tetovania na svete, boli na múmiách starých tisícky rokov

 Webnoviny   1. marec 2018  561  
Vedci našli najstaršie figurálne tetovania na svete, boli na múmiách starých tisícky rokov

BRATISLAVA 1. marca (WebNoviny.sk) - Vedci objavili na dvoch päťtisíc rokov starých múmiách z Egypta najstaršie figurálne tetovania na svete. Sú nimi divý býk, paovca hrivnatá a esovité motívy, ktoré zdobia ostatky muža a ženy zo starovekého mesta Gebelein, ktoré má v zbierke Britské múzeum.

Odborníci, ktorí múmie preskúmali pomocou počítačovej tomografie, rádiokarbónovej metódy datovania a skenovania infračerveným žiarením, o svojich nálezoch informovali v odbornom časopise Journal of Archaeological Science.

Symboly moci a sily


Muž a žena z Gebeleinu žili v období medzi rokmi 3351 a 3017 pred naším letopočtom, krátko pred zjednotením Egypta prvým faraónom, ktoré nastalo v roku 3100 pred naším letopočtom. Mužskú múmiu, ktorá patrí medzi najzachovalejšie na svete, archeológovia objavili pred zhruba 100 rokmi.

Odporúčame:
Najväčší nárast teplôt hrozí Viedni a Prahe, klimatológovia predpovedajú častejšie suchá

Podľa výsledkov skorších výskumov mal ryšavé vlasy, 18 až 21 rokov a zomrel na bodnú ranu v chrbte, čo naznačuje, že ho zrejme zabili. Tetovania býka a paovce našli na jeho pravom ramene po infračervenom skenovaní a podľa odborníkov mohli predstavovať symboly moci a sily.

Na pravom ramene ženskej múmie objavili vedci sériu štyroch esovitých motívov. Tie by mohli predstavovať zahnuté palice, obušky či kliešte používané pri rituálnych tancoch.

V Afrike sa tetovalo omnoho skôr


Objav vyvrátil viacero teórií. Doteraz sa predpokladalo, že tetovania mohli mať len ženy. Podľa skorších odhadov sa tiež v Afrike začalo tetovať až tisíc rokov neskôr.

Odporúčame:
Vedci menia názor na Neandertálcov, podľa výskumu sa venovali umeniu

"Práve teraz sme získali nové náhľady do životov týchto pozoruhodne zachovalých jedincov. Neuveriteľne, vo veku vyše päťtisíc rokov, posúvajú dôkazy o tetovaní v Afrike o milénium," uviedol jeden z vedúcich výskumu a kurátor biologickej antropológie v Britskom múzeu Daniel Antoine.

Doteraz najstarším zachovalým príkladom tetovaní boli tie, ktoré objavili na alpskej múmii Ötzim, ktorý žil v období medzi 3370 až 3100 rokov pred naším letopočtom. Jeho tetovania sú však geometrické a pozostávajú z vodorovných a zvislých čiar.

Viac k témam: Afrika, Egypt, múmie, tetovanie, zaujímavosti
Zdroj: Webnoviny.sk - Vedci našli najstaršie figurálne tetovania na svete, boli na múmiách starých tisícky rokov © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.