Štvrtok, 25. apríl 2024
Mimoriadne správy

Vedci menia názor na Neandertálcov, podľa výskumu sa venovali umeniu

 Webnoviny  24. február 2018  505  
Vedci menia názor na Neandertálcov, podľa výskumu sa venovali umeniu

BRATISLAVA 24. februára (WebNoviny.sk) - Záľuba v umení, o ktorej sa doteraz predpokladalo, že je výlučnou vlastnosťou moderného človeka druhu Homo sapiens sapiens, bola vlastná aj neandertálcom. Svedčia o tom nálezy jaskynných malieb na troch rôznych miestach v Španielsku, ktoré vedci datovali do obdobia, keď v Európe ešte moderný človek nežil a obývali ju iba neandertálci.

Tí boli doteraz považovaní za neinteligentné, necitlivé, hrubé a primitívne stvorenia, tento názor si však podľa vedcov budeme musieť aspoň čiastočne poopraviť.

Nálezy zafarbených mušlí


Maľby v troch španielskych jaskyniach La Pasiega, Maltravieso a Ardales, ktoré sú od seba vzdialené stovky kilometrov, sú síce primitívne, no podľa vedcov dokazujú, že umenie neandertálcom nebolo vzdialené. Dokladajú to aj nálezy zafarbených mušlí, o ktorých vedci predpokladajú, že slúžili neandertálcom ako šperky.

Odporúčame:
Moderní ľudia a neandertálci sa krížili pred stotisíc rokmi

Ako informoval Alistair Pike z University of Southampton, ktorý bol jedným z účastníkov projektu, maľby vznikli v každej z týchto troch jaskýň inokedy - aj tie najnovšie z nich však vedci datujú do obdobia pred 65-tisíc rokmi, čo je o 20-tisíc rokov skôr, ako sa v Európe objavil moderný človek.

Maľby znázorňujúce zvieratá


Samotné jaskynné maľby pozostávajú podľa BBC najmä z odtlačkov rúk, červených kruhov a iných geometrických obrazcov.

V skúmaných jaskyniach sa nachádzajú aj maľby znázorňujúce zvieratá, ich vek však zatiaľ vedci neskúmali.

Viac k témam: Neandertálci, veda, výskum
Zdroj: Webnoviny.sk - Vedci menia názor na Neandertálcov, podľa výskumu sa venovali umeniu © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.