Štvrtok, 25. apríl 2024
Slnečno  9,5 °C
Mimoriadne správy

Vedci vyskúmali podobu najstaršieho obyvateľa Veľkej Británie, tzv. Cheddarského muža

 Webnoviny  11. február 2018  104  
Vedci vyskúmali podobu najstaršieho obyvateľa Veľkej Británie, tzv. Cheddarského muža

LONDÝN 11. februára (WebNoviny.sk) - Najstarší známy obyvateľ Veľkej Británie, ktorý žil na juhozápade Anglicka pred zhruba 10-tisíc rokmi, mal modré oči, tmavé kučeravé vlasy a "tmavú až čiernu" pigmentáciu kože.

Ukázala to analýza DNA z pozostatkov takzvaného Cheddarského muža, ktoré boli nájdené v roku 1903 v Cheddarskej rokline neďaleko Bristolu.

Odporúčame:
Nejedzte sneh starší ako pol dňa, varujú rumunskí vedci

"Cheddarský muž obracia naruby naše očakávania v súvislosti s tým, ktoré genetické rysy k sebe pasujú," komentuje objav člen vedeckého tímu Tom Booth. "Vyzerá to tak, že oči svetlej farby boli v Európe omnoho skôr ako svetlá pokožka či blond vlasy," dodáva Booth.

Cheddarský muž má takmer rovnaký genetický profil ako pozostatky ďalších jedincov z obdobia mezolitu, ktoré boli nájdené v Španielsku, Maďarsku a Luxembursku a ktorých DNA už bola analyzovaná dávnejšie.

Príslušníci tejto genetickej skupiny, označovanej ako Západoeurópski lovci a zberači, prišli do Európy z Blízkeho východu pred zhruba 12-tisíc rokmi. Cheddarský muž sa podľa vedcov dožil len dvadsiatich rokov a zomrel podľa všetkého násilným spôsobom.

Viac k témam: najstarší obyvateľ, vedecký výskum, Veľká Británia, zaujímavosti
Zdroj: Webnoviny.sk - Vedci vyskúmali podobu najstaršieho obyvateľa Veľkej Británie, tzv. Cheddarského muža © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.