Piatok, 19. apríl 2024
Slabý dážď  7,4 °C
Mimoriadne správy

Hnutie piatich hviezd už s Ligou nepočíta, o koalícii s Gentilonim rozhodne stranícke referendum

 Webnoviny  24. apríl 2018  310  
Hnutie piatich hviezd už s Ligou nepočíta, o koalícii s Gentilonim rozhodne stranícke referendum

RÍM 24. apríla (WebNoviny.sk) - Talianske Hnutie piatich hviezd, ktoré zvíťazilo v marcových voľbách, zvažuje vytvorenie koalície s Demokratickou stranou súčasného premiéra Paola Gentiloniho a expremiéra Mattea Renziho. Tento krok bude musieť vedeniu strany najskôr odobriť vnútrostranícke referendum, v ktorom budú môcť hlasovať všetci členovia strany.

V utorok to v Ríme oznámil predseda Hnutia piatich hviezd Luigi Di Maio. Zároveň odkázal nacionalistickej strane Liga, že už s ňou vo svojich plánoch nepočíta. Di Maio sa uchádzal o koalíciu práve s touto stranou, no za podmienky, že sa Liga rozíde so stranou Forza Italia expremiéra Silvia Berlusconiho, s ktorou bola v predvolebnej koalícii, čo Liga odmietla.

Odporúčame:
Strany sa opäť nedohodli, štvrté kolo rokovaní o zostavení vlády povedie Roberto Fico

Parlamentné voľby v Taliansku sa konali 4. marca. Ako najsilnejší subjekt z nich vzišlo Hnutie piatich hviezd, no ak sa výsledok posudzuje podľa predvolebných koalícií, je víťazom stredopravá koalícia, v ktorej figuruje Forza Italia aj Liga. Na treťom mieste po stredopravej koalícii a Hnutí piatich hviezd skončila stredoľavá koalícia, v ktorej dominuje Gentiloniho a Renziho Demokratická strana.

Viac k témam: Hnutie piatich hviezd, parlamentné voľby v Taliansku, Taliansko
Zdroj: Webnoviny.sk - Hnutie piatich hviezd už s Ligou nepočíta, o koalícii s Gentilonim rozhodne stranícke referendum © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.