Utorok, 16. apríl 2024
Mimoriadne správy

Bývalý vodca bosnianskych Srbov Karadžič trvá na nevine, podľa právnikov spravil súd chyby

 Webnoviny  23. apríl 2018  282  
Bývalý vodca bosnianskych Srbov Karadžič trvá na nevine, podľa právnikov spravil súd chyby

HAAG 23. apríla (WebNoviny.sk) - V pondelok sa začal prvý z dvoch dní odvolaní v prípade odsúdenia bývalého vodcu bosnianskych Srbov Radovana Karadžiča.

Toho v roku 2016 odsúdil dnes už nefunkčný Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) na 40 rokov za mrežami za genocídu v Srebrenici, iné vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti z čias bosnianskej vojny z rokov 1992 - 1995. Karadžič trvá na tom, že je nevinný.

Karadžičovi právnici vystúpili v pondelok pred Mechanizmom pre medzinárodné trestné tribunály (MICT) - súdom zaoberajúcim sa prípadmi vychádzajúcimi z už nefunkčných tribunálov - kde sa dožadovali nového procesu, pretože sa podľa nich sudcovia počas predošlého procesu dopustili procedurálnych chýb.

Odporúčame:
Šešelj urazil delegáciu zo Záhrebu, v srbskom parlamente podupal vlajku Chorvátska

Podľa právničky Kate Gibson sudcovia zamietli Karadžičovi možnosť vypovedať na svoju obranu spôsobom, akým chcel, a teda vyrozprávaním jeho verzie udalostí. Zamietnutie je podľa právničky takou "zásadnou chybou, takou zjavnou, že sama opodstatňuje nový proces".

Gibson tiež uviedla, že bol proces s Karadžičom nespravodlivý napríklad aj preto, že prokurátori opakovane porušili svoju povinnosť zverejniť dôkazy. Karadžič v súdnych dokumentoch uviedol celkovo 50 dôvodov na odvolanie.

MICT si vypočuje aj odvolanie prokurátorov. Tí zase požadujú, aby Karadžiča odsúdil za dva prípady genocídy a udelil mu doživotný trest.

Viac k témam: Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu, MICT Mechanizmus pre medzinárodné trestné tribunály, Radovan Karadžič
Zdroj: Webnoviny.sk - Bývalý vodca bosnianskych Srbov Karadžič trvá na nevine, podľa právnikov spravil súd chyby © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.