Utorok, 16. apríl 2024
Slabý dážď  4 °C
Mimoriadne správy

Europoslanci upozorňujú na zdravotné riziká klesajúcej zaočkovanosti, úmrtiam možno predísť

 Webnoviny  21. apríl 2018  498  
Europoslanci upozorňujú na zdravotné riziká klesajúcej zaočkovanosti, úmrtiam možno predísť

BRATISLAVA 21. apríla (WebNoviny.sk) - Klesajúca dôvera verejnosti k očkovaniu patrí podľa poslancov Európskeho parlamentu v súčasnosti medzi hlavné výzvy v oblasti zdravotníctva, ktorej zdravotné dopady sú badateľné už v súčasnosti.

Epidemiologické údaje o súčasnej situácii v oblasti zaočkovanosti v členských štátoch poukazujú na značné nedostatky akceptácie očkovania. Uvádza sa to v nelegislatívnom uznesení, ktoré vo štvrtok prijal Európsky parlament. Zaočkovanosť potrebná na zaručenie primeranej ochrany verejnosti pred chorobami, ktorým možno očkovaním predchádzať, nie je dostatočná, konštatuje schválený text.

Väčšia transparentnosť pri výrobe


Poslanci upozorňujú, že zdržanlivý prístup k očkovaniu a pokles zaočkovanosti v Európe viedol vo viacerých európskych krajinách k závažným epidémiám osýpok a s tým súvisiacim úmrtiam, ktorým bolo možné predísť. "Uznesenie pripomína, že očkovacie látky sa prísne testujú vo viacerých štádiách klinického skúšania. Poslanci ocenili nadchádzajúci začiatok spoločnej akcie spolufinancovanej programom EÚ v oblasti zdravia s cieľom zvýšiť zaočkovanosť. Európsku komisiu však zároveň vyzvali, aby intenzívnejšie podporovala úsilie členských štátov o zvýšenie zaočkovanosti," píše sa v tlačovej správe.

Poslanci tiež vyzvali na posilnenie právneho základu imunizácie a požiadali komisiu, aby lepšie zosúladila harmonogram očkovania v celej EÚ. Parlament žiada väčšiu transparentnosť pri výrobe a v procese hodnotenia očkovacích látok a ich adjuvansov. Tá by spolu s financovaním nezávislých výskumných programov zameraných na ich možné vedľajšie účinky podľa poslancov prispela k obnoveniu dôvery v očkovanie.

Zverejňovanie klinických a vedeckých údajov


Uznesenie pripomína, že výskumní pracovníci musia nahlásiť akýkoľvek konflikt záujmov. Pokiaľ sa v takejto situácii ocitnú, podľa poslancov by mali byť vylúčení z hodnotiacich panelov. Parlament tiež navrhuje zrušiť dôverný charakter rokovaní hodnotiaceho panelu Európskej agentúry pre lieky (EMA) a zverejňovať vedecké a klinické údaje, z ktorých vychádzajú jeho závery.

Až 68-násobné zvýšenie nákladov na kompletný balík očkovacích látok pre jedno dieťa medzi rokmi 2001 a 2014 je podľa poslancov neodôvodnené. Parlament preto dôrazne podporuje dohodu o spoločnom obstarávaní očkovacích látok, v rámci ktorého sa posilňuje spoločná kúpna sila členských štátov.

Viac k témam: europoslanci, Európsky parlament, očkovanie
Zdroj: Webnoviny.sk - Europoslanci upozorňujú na zdravotné riziká klesajúcej zaočkovanosti, úmrtiam možno predísť © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.