Sobota, 20. apríl 2024
Zamračené  3,9 °C
Mimoriadne správy

Francúzsky prezident predstavil svoju víziu Európy, demokraciou chce potlačiť nacionalizmus

 Webnoviny  17. apríl 2018  396  
Francúzsky prezident predstavil svoju víziu Európy, demokraciou chce potlačiť nacionalizmus

ŠTRASBURG 17. apríla (WebNoviny.sk) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval v utorok Európsku úniu, aby sa reformovala a ponúkla tak lepšiu ochranu svojim občanom vo svete sužovanom vojnami a autoritárskymi režimami. Štyridsaťročný francúzsky líder, ktorý chce zohrávať kľúčovú rolu v Únii, predstavil svoju víziu budúcnosti Európy v prejave v Európskom parlamente v Štrasburgu.

Macron povedal, že demokracia je "najlepšou šancou" pre Európsku úniu, aby mohla bojovať s rastúcim nacionalizmom na kontinente. Model európskej demokracie je podľa jeho slov "vo svete unikátny" a musí sa zachovať aj vzhľadom na rozkoly, ktoré v Európe panujú. Odpoveďou na tieto výzvy podľa neho nie je "autoritárstvo, ale autorita demokracie". Apeloval preto na európske krajiny, aby spoločne ochraňovali hodnoty, ako sú sloboda, rovnosť a rôznorodosť.

Odporúčame:
Macron chce podporiť rozpočet Únie, navrhuje zavedenie digitálnej dane

Europoslancom tiež povedal, že je dôležité viesť "demokratickú, kritickú debatu" o podstate Európy. Podľa Macrona chcú občania Európskej únie "nový projekt", ktorý by sa zaoberal ich znepokojeniami a obavami.

Viac k témam: demokracia, Emmanuel Macron, Európska únia
Zdroj: Webnoviny.sk - Francúzsky prezident predstavil svoju víziu Európy, demokraciou chce potlačiť nacionalizmus © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.