Utorok, 23. apríl 2024
Mimoriadne správy

USA vyvracajú tvrdenie Ruska o zostrelení rakiet spojeneckej armády, zasiahli vraj všetky ciele

 Webnoviny  14. apríl 2018  340  
USA vyvracajú tvrdenie Ruska o zostrelení rakiet spojeneckej armády, zasiahli vraj všetky ciele

WASHINGTON 14. apríla (WebNoviny.sk) - Útok Spojených štátov, Francúzska a Veľkej Británie v Sýrii podľa Pentagonu "úspešne zasiahol všetky ciele". Vyjadrila sa tak hovorkyňa amerického ministerstva obrany Dana Whitová, podľa ktorej bolo cieľom útoku "ochromiť schopnosť Sýrie v budúcnosti použiť chemické zbrane".

Trest pre Bašára Asada


Spojené štáty, Francúzsko a Británia zaútočili v Sýrii, aby potrestali prezidenta Bašára al-Asada za zjavný chemický útok proti civilistom a odradili ho od toho, aby to spravil znovu, oznámil americký prezident Donald Trump. Podľa zástupcov Pentagonu bol útok namierený proti Asadovmu programu vývoja a výroby chemických zbraní.

Pentagon je presvedčený, že útok zasiahol "sýrsky program chemických zbraní priamo do srdca". Žiadnu z vystrelených rakiet pritom podľa nich nezostrelili, čím odmietli tvrdenia Ruska i sýrskeho režimu.

Bez obetí na životoch


Ruská armáda sa totiž predtým vyjadrila, že sýrsky systém protivzdušnej obrany sovietskej výroby zostrelil 71 zo 103 rakiet, ktoré vypálili Spojené štáty a ich spojenci na ciele v Sýrii. Američania informovali, že na tri ciele vypálili 105 rakiet. Útok, ktorý považujú za úspešný, si podľa doterajších informácií nevyžiadal žiadne obete na životoch z radov civilistov.

Odporúčame:
Útok v Sýrii bol podľa analytika očakávaný, spojenci stanovili červenú líniu pre zakázané zbrane

"Dokonale vykonaný útok. Nemohli sme dosiahnuť lepší výsledok. Misia splnená!" napísal v sobotu prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter Trump a zároveň poďakoval Francúzom a Britom.

Vojnový zločin


Hlavní spojenci sýrskej vlády, Rusko a Irán, označili útok za agresiu, ktorá zhorší humanitárnu katastrofu v Sýrii, a vojnový zločin. Na žiadosť Moskvy sa v tejto súvislosti mimoriadne stretla Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN).

Údajný chemický útok v meste Dúmá pri Damasku si podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vyžiadal vyše 500 zranených a niekoľko desiatok mŕtvych. Sýria a jej spojenec Rusko odmietajú tvrdenia, podľa ktorých za incidentom stojí armáda prezidenta Bašára al-Asada.

Misia Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW), ktorej experti majú v Sýrii útok vyšetrovať, bude pokračovať podľa plánu.

Viac k témam: Bašár Asad, chemický útok, Donald Trump, Rusko, Sýria, USA, Vladimir Putin
Zdroj: Webnoviny.sk - USA vyvracajú tvrdenie Ruska o zostrelení rakiet spojeneckej armády, zasiahli vraj všetky ciele © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.