Piatok, 19. apríl 2024
Zamračené  8 °C
Mimoriadne správy

Peru má nového prezidenta, Martín Vizcarra prisľúbil bojovať proti korupcii

 Webnoviny  24. marec 2018  302  
Peru má nového prezidenta, Martín Vizcarra prisľúbil bojovať proti korupcii

LIMA 24. marca (WebNoviny.sk) — V Peru zložil v piatok prísahu nový prezident Martín Vizcarra.

Počas svojho nástupu do funkcie prisľúbil bojovať proti korupcii, ktorá pripravila o prezidentské kreslo jeho predchodcu Pedra Pabla Kuczynského. Vo svojom prvom prejave relatívne neznámy bývalý guvernér druhého najmenšieho štátu Peru apeloval na národnú jednotu a vyzval mladých Peruáncov, aby nepodliehali cynizmu. "Nestrácajme dôveru v naše inštitúcie. Ukážme, že Peru je väčšie ako jeho problémy," povedal Vizcarra.

Kuczynski sa tento týždeň vyhol hlasovaniu o impeachmente tým, že podal demisiu. Ako dôvod uviedol neopodstatnené útoky zo strany svojich oponentov, ktoré mu bránili vo výkone funkcie. V televíznom prejave k národu Kuczynski vyhlásil, že nechce byť prekážkou rozvoja Peru. Bývalý investičný bankár z Wall Street však obvinil opozíciu vedenú dcérou exprezidenta Alberta Fujimoriho Keiko Fujimoriovou z toho, že jeho zvrhnutie plánovala. Hlasovanie o odvolaní prezidenta pre údajnú korupciu bolo naplánované na uplynulý štvrtok.

Viac k témam: Martín Vizcarra, Peru
Zdroj: Webnoviny.sk - Peru má nového prezidenta, Martín Vizcarra prisľúbil bojovať proti korupcii © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.